שברי מאמץ מניעה וריפוי
פעילות ספורטיבית מועילה לאדם הן בצורה פיזית, לרדת במשקל, לחזק ולחטב את הגוף, למנוע התפתחות של מחלות לב, יתר לחץ דם, עוזרת בהפחתת רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים ועוד והן מבחינה נפשית לאחר פעילות ספורטיבית מרגישים טוב יותר, חיוניים יותר ושמחים יותר. אך פעילות ספורטיבית הנעשית בצורה לא נכונה, לא מבוקרת, עלולה לגרום לגוף האדם נזקים, כגון: נקעים, קריעת גידים, שברים ושברי מאמץ.
מהם שברי מאמץ?
שברי מאמץ הינם סדקים בעצמות אשר נגרמים כתוצאה מעומסים חוזרים ורציפים המופעלים באופן כרוני על העצמות. שברי מאמץ אינם נוצרים לפתע כמו בשבר רגיל, בו העצם נשברת בשל פגיעה טראומתית או נפילה, שברי מאמץ, כשמם כן הם, מתפתחים עם הזמן עקב מאמץ יתר ושימוש עד שחקיה של העצמות. כאשר האדם מתאמן באופן קבוע, מופעל לחץ תמידי על השרירים אשר פועלים ומתחזקים עם הזמן, אך כאשר השרירים עייפים ואין ביכולתם לעמוד במאמצים נוספים, כל העומס עובר ישירות לעצם או עצמות שנמצאים מתחת לשריר השחוק. מכיוון שלעצם תפקודים שונים ויכולות שונות מהשריר, אין היא יכולה לעמוד בעומסים ובמאמצים ולכן מפתחים שברי מאמץ.
האנשים שלרוב סובלים משברי מאמץ הם ספורטאים (כדור סל, כדור רגל, רצים, קופצים, משתתפי מרתון ועוד), חיילים, תרמילאים.
קיימים גורמים נוספים אשר עלולים לתרום להופעת שברי מאמץ, גורמים אלו כוללים:
- פעילות ספורטיבית לא נכונה ולא מבוקרת.
- תדירות גבוהה של פעילות ספורטיבית (לדוגמא: מספר פעמיים ביום).
- פעילות ספורטיבית חזקה מאוד ומהירה מידי.
- קפיצות וניתורים לא נכונים אשר עלולים לגרום ליצירת לחץ מתון וגבוה על השרירים והעצמות.
- פעילות גופנית על משטחים קשיחים ולא ראויים, כגון: משטחי בטון.
- נעלי ספורט אשר אינן מתאימות לריצה, קפיצה, הליכה וכדומה.
- נעלי ספורט ללא מדרסים.
- מעבר ממשטח קשיח למשטח רך בשעת הריצה או ההליכה.
- מצב נפשי, לחץ, מתח, עייפות וכדומה.
מהם התסמינים של שברי מאמץ?
התסמינים עלולים להיות שונים מאדם לאדם, כ-50% משברי המאמץ לרוב מופיעים באזור הברכיים, עצם השוק, בשוקית ובכפות הרגליים. הכאבים יופיעו בפתאומיות ויתחזקו כאשר האדם יבצע פעילות גופנית. לרוב, אנשים אשר סובלים משברי מאמץ אינם מסוגלים לבצע כראוי ללא כאבים וסבל את הפעילות הגופנית, שקודם לכן ביצעו בקלילות.
כיצד ניתן לטפל ולמנוע שברי מאמץ?
הטיפול בשברי מאמץ חשוב ביותר, שכן באם האדם יתעלם ויזנח את הבעיה, שברי מאמץ עלולים להפוך לשברים אמיתיים בעצמות אשר מצריכים גיבוס ולעיתים אף ניתוחים. הטיפול ההתחלתי בשברי מאמץ, הוא מנוחה ללא כל פעילות ספורטיבית, יש לקרר את המקום הכואב, לחבוש בתחבושת אלסטית, להרים את הרגל למעלה לכמה דקות בכל יום, לעסות את האזור הכואב ובהדרגה, בצורה מבוקרת יהיה ניתן לחזור לפעילות גופנית. מומלץ לפנות לרופא ספורט או פיזיותרפיסט במקרים בהם הכאבים ממשיכים. בכדי למנוע את הופעת שברי המאמץ, מומלץ להתאים את נעלי הספורט והמדרסים לאדם, להתאמן על משטחים רכים, לעשות חימום ומתיחות לפני ואחרי כל אימון, לא להעמיס על הגוף יותר ממה שהוא יכול, להתאמן בצורה נכונה ומבוקרת, לאכול נכון ולישון טוב לפני אימון.
למידע נוסף צרו קשר בטלפון 072-215-9090 או דרך האתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.