כיצד למנוע יבלות?
יבלות בכפות הרגליים נחשבות לנגעים הכי שכיחים באוכלוסיית העולם ועל פי הסטטיסטיקה, אחד מכל עשרה ישראלים סובל מיבלות בכפות הרגליים.
יבלת נגרמת מזיהום עור נגיפי בשכבה העליונה ביותר של העור, הנקראת דרמיס. היבלת נראית כנגע עור קטן לא סרטני ומרבית היבלות נגרמות מוירוסים ממשפחת
נגיפי הפפילומה האנושיים HPV -Human Papilloma Virus). היבלות שונות באופן צרותן, גודלן, מיקומן בגוף האדם. כיום, ידועות מעל 100 סוגים שונים של יבלות אשר מסווגות תחת מספר קטגוריות, כגון: יבלת פשוטה, וורוקה וולגריס,יבלת שטוחה, וארוקה פלאנטריס, יבלת חוטית, יבלת של איברי המין – קונדילומה ויבלות בכף הרגל.
מרבית היבלות בכף הרגל וסביבתה נגרמות על ידי וירוס הפפילומה. נגיף הפפילומה נכנס לגוף כאשר יש סדק, חתך או פציעה בכף הרגל, הנגיף דוגר מספר ימים, שבועות ואף חודשיים אך עלול להתפרץ בכל רגע, כאשר הנגיף מתפרץ הוא משתכפל גורם לעוויות בתאי העור בכף הרגל, בשל הלחץ הרב הנגרם מדריכה, הליכה, ריצה וכדומה, נוצרת שכבת עור עבה וקשה יותר בכף הרגל. נגיף הפפילומה מאוד מדבק ולכן יש להימנע מהעברת גרביים, נעליים מאדם לאדם וכמובן לא לגעת ביבלות.
התפתחות יבלות מתרחשת בעיקר בסביבת חום ולחות, בסביבה שבה ההיגיינה ברמה נמוכה, כגון: שירותים ציבוריים, חדרי מלתחות בבריכות ציבוריות, ים, אמבטיות וכדומה. אדם בעל יבלת בכף הרגל אשר הולך לו לאיטו בחדר מלתחות ציבורי מהווה סכנת הדבקה לאדם אחר אשר דרך באותו מקום בו דרך האדם עם היבלת.
כיצד נמנע יבלות בכף הרגל?
היבלות גורמות לכאב רב ברגליים בשל הלחץ הרב המופעל עליהם ולעיתים קרובות מתקשה האדם ללכת, לרוץ או לבצע כל פעילות המצריכה דריכה על כף הרגל. נשאלת השאלה, האם יש צורת הליכה נכונה אשר תמנע את הכאב והסבל הנגרם מיבלת כף הרגל?
הדרך הטובה ביותר להפסיק את הסבל מיבלת כף הרגל, היא קודם כל למנוע את התפתחות היבלת מראש ועל ידי כך גם מניעת התפתחות יבלות עתידיות נוספות. כמו כן, ניתן לטפל ביבלת כף הרגל ועל ידי כך להפסיק את הסבל.
דרכי מניעה כוללות:
· מומלץ לא ללכת יחפים במקומות ציבוריים (כגון: במלתחות, מקלחות ציבוריות ובבריכות שחייה)
· מומלץ לטפל במקומות בהם יש פגיעה בעור, באמצעות
חומרי חיטוי ופלסטרים.
· מומלץ לשמור על כפות רגליים יבשות ונקיות.
· מומלץ להחליף גרביים בכל יום.
· מומלץ כאשר מופיעה יבלת לטפל בה בהקדם.
· הימנעות מהליכה עם נעליים לחוצות.
כיצד ניתן לטפל ביבלות?
למרות שמרבית היבלות חולפות ללא טיפול כעבור מספר שבועות, יבלות בכף הרגל גורמות לכאב, סבל וחוסר יכולות לנוע ולבצע פעולות בצורה חופשית. לכן טיפול מקדים ביבלות בכף הרגל יעזור לאדם לשוב לפעילות יומיומית ללא תזכור כואב מכף הרגל בכל רגע. דרכי הטיפול המוצעות ליבלות כוללות: מריחת משחות המכילות חומצה סליצילית המייבשת את היבלת, טבעות ריפוד ליבלת, טבעות סיליקון לשחרור לחץ מיבלות, טבעות למניעת לחץ על האצבעות, הקפאת היבלת באמצעות בחנקן נוזלי (קריותרפיה), צריבה באמצעות זרם חשמלי (מחט חשמלית) או באמצעות קרני לייזר, כריתת יבלת.