מדרסים לחולי סוכרת
מחלת הסוכרת נמצאת בעלייה בעולם בכלל ובישראל בפרט, כיום שכיחות מחלת הסוכרת בקרב האוכלוסייה הכללית עומדת על 5%-10%. ככל שהאדם מתבגר כך עולה הסיכון לחלות במחלת סוכרת. מחלת סוכרת מתרחשת כאשר הסוכר (גלוקוז) נמצא בערכים גבוהים בדם ובשתן. הסוכרת נגרמת עקב בעיה בתאי בטא בלבלב, כאשר תאי בטא אינם מסוגלים לייצר כמות מספקת של אינסולין, או שהם מייצרים כמות עודפת של אינסולין.
סוכרת עלולה להופיע בשלוש צורות: סוכרת מסוג 1= סכרת נעורים, סוכרת מסוג 2, המתרחשת לרוב מעל גיל 30 באנשים בעלי משקל עודף, רקע של מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם וכדומה. סוכרת הריון, העלולה להתרחש בזמן ההיריון בשל השינויים ההורמונאליים המרובים המתרחשים בגוף האישה.
אחד הסיבוכים השכיחים ביותר של מחלת הסוכרת היא תופעת כף רגל סוכרתית. כף רגל סוכרתית הינה הסיבה השכיחה ביותר כיום לכריתת כף הרגל. חולי סוכרת אשר אינם מטפלים בעצמם כראוי עלולים לפתח כף רגל סוכרתית אשר באה לידי ביטוי על ידי בנוירופתיה (פגיעה עצבית), פגיעה בכלי הדם בכף הרגל, נמקים,עיוותים, כיבים ופצעים, אשר בסופו של דבר הטיפול היחיד הניתן הוא כריתת כף הרגל.
בשנת 2000, הכריז ארגון הרפואה העולמי (WHO), שסוכרת הינה מגפה עולמית, כיום חיים בעולם כ - 190 מיליון חולי סוכרת, מתוכםכ – 2 מיליון עברו קטיעת כף רגל. ובישראל מתבצעות כ-1000 קטיעות בשנה.
האם ניתן למנוע כריתת כף רגל בחולי סוכרת?
טיפול נכון במחלת הסוכרת יכול להקטין את הסיכון ואף למנוע במקרים מסוימים את סיבוכי מחלת הסוכרת בכלל ואת כריתת כף רגל סוכרתית בפרט.
המניעה הראשונית היא טיפול יומיומי במחלת הסוכרת באמצעות אכילת תפריט תזונה מתאים, מאוזן ובריא, פעילות גופנית יומיומית, זריקות אינסולין, הקפדה על היגיינית כף הרגל, מריחת משחות וקרמים מיוחדים המיועדים לחולי סוכרת על כפות הרגליים, בדיקת מצב כף הרגל באופן קבוע על ידי הרופא המטפל, שימוש והחלפה יומיומית של גרביים, שימוש בנעליים נוחות (כיום ניתן גם למצוא נעליים מיוחדות לחולי סוכרת), שימוש במדרסים מיוחדים לחולי סוכרת. כמובן, בכל מצב שבו האדם מרגיש ורואה שינוי בצבע, בצורה או בתחושה באצבעות כף הרגל בפרט ובכף הרגל בכלל יש צורך לגשת לרופא המטפל.
קיימים מדרסים מיוחדים לחולי סוכרת אשר מותאמים באופן אישי לכל אדם בהתאם למבנה ולמידת כף רגלו. ניתן להתאים לחולה הסוכרת מדרס באופן אישי באמצעות בדיקה הקרויה "בדיקה ביומכאנית". בבדיקה זו יוצרים מפה של מוקדי הלחץ בכף הרגלוכך יוצרים מדרס אישי תואם לכף רגלו של האדם החולה בסוכרת. שיטה נוספת להתאמת מדרס לחולי סוכרת נקראת שיטת הכפפה הפולימרית. באמצעות שיטה זו יוצרים מיפוי תלת מימדיומדויק ביותר של כף הרגל.
המדרס לחולי סוכרת מיוצר מחומרים טבעיים מיוחדים, המדרסים צריכים להיות מחומר פלסטיזוט מוקצף, חומר העוזר בשמירה על הרגל מפני העדר תחושה. אשר תומכים בכף הרגל, רכים ונעימים, מקלים על הליכה, ריצה, קפיצה ועוד, סופגים זיעה, עוזרים במניעת זעזועים וחיכוכים, והחשוב מכל, עוזרים בשיפור זרימת הדם ברגל ומונעים היווצרות של כיבים ופצעים העלולים לגרום בסופו של דבר לקטיעת כף הרגל.