דרכים מרכזיות לטיפול בכאבים
אין אף רופא בעולם אשר יכול להתווכח עם חולה אשר טוען שכואב לו, גם באם הכאב הוא אינו פיזי. מחלות והפרעות רבות גורמות בנוסף לתסמינים הפיזיים גם לכאב נפשי. כאב נפשי כמו כאב פיזי הוא אמיתי. ממחקרים שבוצעו על כאב נמצא, שכאשר ליבו של אדם נשבר בשל אהבה נכזבת, מוות וכדומה, הכאב שהאדם יחוש הוא אמיתי ומאופיין בכאב פיזי בחזה. במובן הפיזי, כאב מוגדר כתחושה לא נעימה, לא נוחה ואף מטרידה ומציקה בגוף. הכאב הפיזי נגרם כאשר דחפים עצביים הנמצאים לאורכו ולרוחבו של הגוף, שולחים מסרי "כאב" ופגיעה ברקמות למוח. נושא הכאב נחקר רבות ולאורך שנים בתחום הרפואה, ישנם אנשים רבים אשר סובלים מכאבים כרוניים לאורך שנים רבות.
הכאב בא בכדי להתריע את האדם מפני סכנה,נזק או מצב לא נעים. הכאב מיועד לדחוק באדם להזעיק עזרה. תסמונת (congenital insensitivity to pain) תסמונת מולדת נדירה, אשר הלוקה בה אינו יכול לחוש כאב ובשל כך יכול להיפגע פיזית ולא לחוש בשום כאב, דבר העלול לגרום לקיצור חייו.
באופן כללי, כאב מסווג בדרך הבאה:
- כאב חד (אקוטי): עוצמה גבוהה ואינטנסיבית. האדם לרוב יהיה חיוור, דפיקות לב מהירות, הזעה, עיוותי כאב בגוף ובפנים ולעיתים קרובות ילוו את האדם אף תחושות חרדה.
- כאב מתמשך (כרוני): עוצמה גבוהה ואינטנסיבית אך ללא התסמינים המאפיינים את הכאב החד. אנשים הסובלים מכאבים כרוניים, נוטים לפתח הפרעות דיכאון.
- כאב חד בחולה עם כאב מתמשך (אקוטי על כרוני)
מהן הדרכים המרכזיות לטיפול בכאבים?
הטיפול בכאב יהיה על פי הגורם הראשי אשר גורם לתחושת הכאב, יהיה על הרופא למצוא את הגורם הנ"ל ולטפל בו, אך במידה ולא ניתן למצוא את הגורם הראשי או שמה הגורם הראשי לא ניתן להסרה או לטיפול, ניתן לטפל בכאב בדרכים הבאות:
- טיפול תרופתי באמצעות תרופות משככות כאבים, כגון: ממשפחת האופיאטים. תרופות אלו ניתנות באופן אוראלי, השריר, הורידים או לחלל האפידוראלי. תרופות לדוגמא: מורפין, קודאין, אוקסיקודון, מתדון.
- מדכאי דלקת שאינם סטרואידיםNSAIDs .ניתן לרכוש תרופות אלו ללא מרשם רופא. לדוגמא: אספירין, איבופרופן (אדוויל, נורופן), ולטרן, נפרוקסן וכדומה.
- תרופות נוספות: פארצטמול (אקמול, טינלול, דקסמול) ודיפירון (אופטלגין, ודלגין), תרופות נוגדות דיכאון.
- טיפול באמצעות מכשירי Tens - טיפול בחשמל על ידי גירוי חשמלי לאיזור הכואב.
- מחט המונחית על ידי פלוארוסקופיה (קרני רנטגן), אשר מסייעת לחסום מסלולי עצביים שונים בגוף הגורמים לכאב.
- פיזיותרפיה, באמצעות פעילות גופנית ותנועות מבוקרות על ידי רופא או פיזיותרפיסט.
- מרפאות כאב, אשר מתמחות בטיפול בכאב מסוג כלשהוא. המרפאות מספקות תוכנית אישית לכל אדם, במהלכה, ילמד האדם כיצד להתמודד עם הכאב ועדיין לחיות חיים טובים ואיכותיים.
- תמיכה פסיכולוגית, באמצעות פסיכותרפיה, היפנוזה, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, ביופידבק וכדומה.
- הרפיה ומדיטציה
- טיפולים באמצעות רפואה משלימה, כגון: אקופונקטורה (דיקור סיני), שיטות עיסוי שונות, אבנים חמות וכדומה.
- עזרה עצמית באמצעות דמיון מודרך.
- פעילות גופנית מבוקרת. נמצא שבזמן פעילות גופנית משתחרר במוח נוירוטרנסמיטר (סרטונין) אשר עוזר לעלות את תחושת האופוריה והחיוביות.
- שימוש במגנטים (מגנטותרפיה)
- השתלת אלקטרודות גריה בעמוד השדרה ( Spinal cord stimulation )