גוף האדם הוא מכונה משוכללת במיוחד, שמבוססת על מעבר של אותות חשמליים. גם תחושת כאב היא בסופו של דבר תוצר של פעילות חשמלית, ושני מכשירים משוכללים שמנצלים עובדה זו כדי לסייע למי שחש כאבים מסוגים שונים הם TENS ו-EMS. במקביל למכנה המשותף המשמעותי הנ",ל ישנם גם הבדלים בין שני סוגי המכשירים ובעמוד זה תמצאו הסברים מפורטים לגבי השוני - וגם לגבי התועלת שניתן להפיק מהם.
ההבדל המהותי בין הפעולה של מכשיר Tens לבין זו של מכשיר EMS היא בסוג העצבים שמושפעים מהפעולה – מכשירי Tens משפיעים בעיקר על העצבים התחושתיים, אלה שמיידעים את המוח לגבי התרחשויות שונות ברחבי הגוף ובעצם מייצרים את התחושות, כולל זו של הכאב. לעומת זאת, מכשירי EMS משפיעים על העצבים המוטוריים, שתפקידם הוא להעביר מסרים מהמוח אל השרירים ובעצם להפעיל ולכווץ אותם.
הסיבה לכך שנדרשים שני מכשירים שונים כדי לגרות את העצבים התחושתיים ואת העצבים המוטוריים היא ששני סוגי תאי עצב אלה פועלים בתדרים שונים:
מכשיר טנס מעביר כאמור זרם חשמלי - קל ומדויק, כמובן - לנקודות מפתח בגוף שנבחרו בקפידה בהתאם לצורך הטיפולי. האותות החשמליים מועברים באמצעות אלקטרודות, חודרים את העור על כל השכבות השונות שלו ומגיעים אל יעדם, העצבים התחושתיים. המרצת עצבים אלה גורמת לשתי פעולות חשובות: ראשית, הגירוי המדויק משבש את העברת המידע לגבי הכאב, כך שהמוח פשוט לא "יודע" שכואב לנו. בהיעדר תחושה, הכאב פשוט לא קיים.
הפעולה השנייה של מכשירי הטנס היא עידוד שחרור אנדורפינים מבלוטת יותרת המוח - האנדורפינים הם חומרים כימיים שמהווים משככי כאבים טבעיים ובנוסף הם מרוממים את מצב הרוח (מצבים אחרים שבהם בלוטת יותרת המוח משחררת אנדורפינים הם צחוק, יחסי מין, אינטראקציה עם בעלי חיים ידידותיים ועיסוי - כך שקל לדמיין עד כמה רבה התועלת של מכשירי ה-TENS).
באמצעות מכשיר TENS ניתן לטפל באפקטיביות במגוון רחב של סוגי כאבים - הן כאלה כרוניים (שבדרך כלל מתאפיינים בעוצמה נמוכה יחסית אבל לא מרפים לאורך זמן, נמשכים שבועות וחודשים ומייצרים תסכול מתמשך) והן כאלה אקוטיים (כאב אקוטי הוא אמנם כאב זמני אבל עוצמתו גבוהה). השיפור בתחושות וכתוצאה מכך באיכות החיים ניכר, כשבמקביל חשוב כמובן לבחן את מקור הכאב, גם אם הוא לא מורגש יותר, ולטפל בכך.
בנוסף לטיפול בכאב - כולל במקרים של מיגרנות, כאבי מחזור, כאבים בגב, ראומטיזם, דלקות בשריר ועוד - עשוי ה-TENS לסייע גם בחיזוק שרירים, למשל בעקבות פציעות ספורט. שימוש אפשרי נוסף במכשירים אלה הוא עזרה ליולדת לעבור את הלידה עם מינימום כאב.
מכשיר EMS משמש בעיקר לחיזוק שרירים מכל הסוגים. פעולת המכשיר היא כאמור גירוי של עצבים מוטוריים, ובעצם חיקוי פעולת המוח כך כך שאפשר לתת הוראות למגוון רחב של שרירים לפעול ולהתכווץ. בזכות יכולת זו מסייעים מכשירי ה-EMS לטפל במקרים של ספאזם (התכווצויות לא רצוניות של שרירים), עקמת, חוסר שליטה בשלפוחית השתן, אטרופיה והיפרטרופיה וגם כשישנם שרירים שנגרם להם נזק עצבי מסוים.
לעתים נקראים מכשירים אלה "טנס מוטורי" כדי להבחין ביניהם לבין מכשיר טנס "רגיל" שכאמור משפיע על העצבים הסנסוריים.
על-מנת לממש את מלוא הפוטנציאל של מכשירי הטנס וה-EMS, מומלץ לרכוש דגם איכותי שמתאים לצרכים הספציפיים שלכם. פנייה לחברה מקצועית ועתירת ניסיון בתחום המוצרים לטיפול בכאב ובבעיות שרירים תעניק לכם את העזרה הדרושה בהבנה מהו המוצר הנכון ביותר עבורכם.
בטרם רכישת מוצר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט ו/או מומחה מוסמך אחר.