סטורציה היא רמת החמצן בדם, ומדידת סטורציה היא בדיקה המתבצעת לטובת מדידת רמת החמצן בדם. מדובר בבדיקה פשוטה לביצוע ושאינה פולשנית. המדידה מאפשרת קבלת דיווח מדויק אודות כמות החמצן בדם העורקי, כאחוז ממקסימום הכמות שהדם מסוגל לשאת. בנוסף למידע זה, מספק
מד סטורציה מידע על קצב פעילות הלב, מידע שגם הוא יכול להוסיף לקריאת התמונה השלמה של מצב הלב.
מד חמצן בדם CONTEC עכשיו במכירת חיסול !
לפרטים ורכישה
ההמוגלובין הטוב
כל מי שלמד ביולוגיה בסיסית יודע, כי ההמוגלובין הוא אחד הרכיבים החשובים ביותר בדם. זאת משום שההמוגלובין הוא זה שאחראי על הכנסת החמצן הנמצא בדם אל תוך התאים, דבר שחיוני מאוד לחיי התאים ולתפקודם התקין. אבל, אם הקשר של ההמוגלובין אל החמצן חזק, הרי שהקשר שלו אל פחמן חד חמצני חזק הרבה יותר, וכדי לטרפד את הקשר הזה, שהוא לא בריא לגוף כי לא תהיה לתאים אנרגיה, חשוב מאוד שהדם יהיה רווי בחמצן ושכל מולקולות ההמוגלובין כולן ייקשרו לחמצן. היקשרות כזאת משנה את צבע הדם לאדום בהיר, ולכן במצב תקין – זה יהיה צבעו של הדם. במצב שבו יש היקשרות רבה מדי של המוגלובין לפחמן חד חמצני דווקא – צבעו של הדם ישתנה לאדום כהה.
כיצד מתבצעת מדידת סטורציה תקינה?
מד סטורציה, שנקרא גם פאלס אוקסימטר, מורכב ממשדר אשר פולט שתי קרני אור, כאשר התדירות של כל קרן שונה מרעותה. אורך הגל של קרן אחת קרוב מאוד לזה של הקרינה התת אדומה ב-940 נאנו מטר, ואורך הגל של הקרן השנייה הוא 660 נאנו מטר.
המשדר הזה נמצא בתוך קליפס המוצמד אל רקמה חיה (בדרך כלל אצבע), והקרניים חודרות דרך הרקמה שבה זורם דם עורקי. בתוך המכשיר נמצא גם חיישן רגיש לאור, אשר קורא את צבע קרני האור שחדרו דרך האצבע וצבע זה מעובד למידע המופיע על גבי צג המכשיר בזכות המעגלים החשמליים והמיקרופרוססור המצויים במכשיר. משמעות הדבר היא, שמד הסטורציה קורא את צבע הדם באמצעות האור שהוא שולח אל הרקמה החיה ומחשב את רמת רוויית החמצן בדם כולו. היתרון הגדול של שימוש במד סטורציה תקינה על פני בדיקות אחרות שנעשו בעבר לטובת מדידת רמת החמצן בדם טמון בעובדה כי מדובר בבדיקה פשוטה שאינה פולשנית ושאינה כואבת, אבל שיכולה לספק אינדיקציה מצוינת לגבי מצבו של הנבדק.
מהי סטורציה תקינה ומהי סטורציה נמוכה?
תוצאות מדידת סטורציה יכולות לתת אינדיקציה טובה מאוד על מצב הלב של הנבדק. סטורציה תקינה היא מצב שבו המכשיר מראה רמת חמצן בדם של בין 100%-95%. במקרים בהם המכשיר מראה תוצאה של בין 94%-90% מדובר בסטורציה נמוכה וחשוב מאוד לבצע בדיקות נוספות ולעקוב, ובמקרה הצורך לתת טיפול מתאים. כל תוצאה שהיא מתחת ל-90% היא נמוכה מאוד ומחייבת בדיקת רופא דחופה ומתן טיפול מתאים.
טווח סטורציה תקין לפי גיל - ילדים, תינוקות ומבוגרים
טווח תקים סטורציה לתינוקות: 95-100%
טווח סטורציה תקינה אצל ילדים ובני נוער: 92-99%
טווח סטורציה תקין למבוגרים (קשישים): 95-100%
מתי חשוב לבצע מדידת סטורציה?
מדידת סטורציה מתבצעת בכל אחד מהמקרים הבאים:
- בדיקה שגרתית של כל אדם שמגיע לחדר מיון או למוקד המספק טיפול ראשוני.
- בדיקה ראשונית של אנשים המתלוננים על קוצר נשימה או סובלים מכיחלון, ושל אנשים עם מחלה ריאתית ידועה.
- ניטור רציף של אנשים הנמצאים במחלקות אשפוז ובטיפול נמרץ בגין מחלה לבבית או ריאתית.
- ניטור של חולים אשר סובלים ממחלה המחייבת אותם להיות מחוברים לבלון חמצן.
- ניטור של חולים המוכנסים לחדרי הלם ולחדרי ניתוח.
מהן הסיבות לסטורציה נמוכה?
סטורציה נמוכה משמעותה שהדם רווי בפחמן חד חמצני ולא בחמצן, ושאנרגיה כמעט שלא נכנסת לתאים. מצב זה מתרחש כאשר לא מגיע מספיק חמצן לתאים, והדבר יכול להתרחש אצל חולים שמחוברים לבלון חמצן ומסיבה כלשהי (כגון תקלה בבלון החמצן) לא מקבלים את כמות החמצן הנדרשת. סטורציה נמוכה נפוצה גם אצל חולים הסובלים ממחלות ריאה וממחלות לב ובמקרים נוספים.
הטיפול במצבים של סטורציה נמוכה מחייב מתן חמצן לטובת החזרת רמת החמצן למצב תקין ומתן אנרגיה טובה ומספיקה לתאים.
העיקר הבריאות לשירותכם
באתר העיקר הבריאות אתם יכולים למצוא מגוון רחב של מדי סטורציה מתקדמים, המבטיחים קלת תוצאות מדויקות לגבי רמת החמצן בדם. ניתן לרכוש אצלנו מכשירי פאלס אוקסימטר למוסדות רפואיים ולשימוש ביתי כאחד, כאשר כל המכשירים מגיעים אליכם עם אחריות מלאה ומבטיחים שתקבלו שירות מסור מהצוות שלנו, כמו גם תשובה לכל שאלה.
לקטלוג המכשירים שלנו לחצו כאן.
לקבלת מידע נוסף אודות מדידת סטורציה ואודות המכשירים למדידת סטורציה
צרו עמנו קשר טלפוני 072-2159090 או דרך האתר. נשמח לעמוד לשירותכם.