whatsapp
חשיפה לרעש
חשיפה לרעש

חשיפה לרעש

בני האדם חשופים כל הזמן לרעש. זה יכול להיות רעש של מכוניות שנוסעות בכביש, רעש של מכונות במקום העבודה, רעש של מכשירי חשמל שונים, מוזיקה שבוקעת מרמקולים ואפילו קולות רמים של האנשים שמסביבנו. למעשה, עם התפתחות הטכנולוגיה והתקדמותה, אנחנו חשופים היום הרבה יותר מפעם לרעשים. לכן, חשוב מאוד לדעת, כי חשיפה ארוכת טווח לרעש חזק עלולה לפגוע בשמיעה.

על מנת שזה לא יקרה, מומלץ מאוד להשתדל לצמצם ככל שניתן את משך החשיפה לרעש חזק.
אבל – מה נחשב רעש חזק? כמה זמן ביום ניתן להיחשף לרעש חזק מבלי שיפגע בשמיעה? אם נגרם נזק לשמיעה – האם המצב הפיך? על כל השאלות החשובות האלה ועל שאלות נוספות בנושא ננסה לענות במאמר שלפניכם.


רעש – ההגדרה
רעש בהגדרתו הוא כל צליל שגורם להפרעה. אמנם, הגדרה כזו הופכת את המושג לסובייקטיבי, שכן ישנם צלילים שיפריעו לאדם אחד אבל לא יפריעו לאחר, ולמרות זאת, ישנם גם רעשים שאין בכלל ספק שיפריעו לכולם. עם הרעשים הללו נמנים, למשל, רעש של מנועים חזקים (של מטוסים, מכונות ועוד), רעש של פטיש אוויר, רעש של משאית זבל שנמצאת במקום סמוך ועוד.

חשיפה מזערית (של כמה שניות או דקות) לרעשים שצוינו לעיל, גם החזקים שבהם, בדרך כלל לא תסב נזק לשמיעה. אבל, חשיפה לרעשים חזקים במשך הרבה מאוד זמן ועל בסיס קבוע (כמו אנשים שעובדים בנמל התעופה וחשופים לרעשי מנועי המטוסים במשך שעות רבות ביממה) – בהחלט עלולה לגרום לירידה ביכולת השמיעה, אפילו עד כדי התחרשות.


מדוע זה קורה?

הקולות שסביבנו מגיעים אל האוזן הפנימית שלנו. בתוך האוזן הפנימית נמצאים תאי שערה, שאחראים על תרגום הקולות ששמענו ועל העברת המסר השמיעתי הזה אל מערכת העצבים ואל המוח. חשיפה ארוכת טווח לרעשים חזקים עלולה לפגוע בתאי השערה עד כדי הרס כללי שלהם, כשהביטוי של הפגיעה הוא שמיעה לקויה וחוסר יכולת לתרגם ולהעביר את המסר שנשמע בצורה נכונה.


מה מוגדר כ"רעש חזק"?

על מנת להבין מתי עלולה להיגרם פגיעה בשמיעה, חשוב לקבל מידע לגבי האופן בו נמדדת עוצמת הרעש. עוצמה זו נמדדת בדציבלים, שהם יחידות מידה חסרות ממדים.

• 0 דציבלים פירושם שקט.
• 125 דציבלים מוגדרים כסף התחושה – סף הרעש שמעליו רוב האנשים יחושו אי נוחות וצרימה באוזניים.
• 140 דציבלים מוגדרים כסף הכאב – סף הרעש שמעליו רוב האנשים ירגישו כאב באוזניים ושמיעתם עלולה להיפגע.

השבירה של תאי השערה שהוזכרו לעיל עלולה להתרחש כאשר נחשפים לרעש שעוצמתו היא 125 דציבלים ומעלה. מי שנחשף לעוצמות כאלה של רעש עלול לסבול מטנטון – שמיעה של צליל צורם במשך מספר שעות ביום, ולפעמים אפילו כל הזמן (תלוי בחומרת הפגיעה). 


החוק להגנה מפני רעש

על פי החוק בישראל, במקומות עבודה ובכלל מותרת חשיפה לרעש בעוצמה של 85 דציבלים, למשך 8 שעות. במקומות עבודה שבהם העובדים חייבים להיות חשופים לרעש בעוצמות גבוהות מ-85 דציבלים, על המעסיק לדאוג לאמצעי הגנה מתאימים.

סעיפים נוספים של החוק קובעים כי:
• הרעש המקסימלי המותר בשעות היום הינו רעש של 80 דציבלים למשך שתי דקת רצופות, ורעש של עד 60 דציבלים למשך עד 3 שעות.
• הרעש המקסימלי המותר בשעות הלילה הינו 45 דציבלים למשך עד 30 דקות רצופות, ו-40 דציבלים לכל פרק זמן שהינו מעל 30 דקות.


דוגמאות לעוצמות של רעשים שונים

על מנת לסבר את האוזן, תרתי משמע, אנו מביאים לפניכם דוגמאות לקולות שונים ולעוצמתם בדציבלים:
• נשימה רגילה – 10 דציבלים
• לחישה – 30 דציבלים
• דיבור רגיל – 60 דציבלים
• רכבת תחתית נוסעת – 90 דציבלים
• צעקה / בכי של תינוק / מוזיקה חזקה – 110 דציבלים
• ירייה של רובה ציד – 165 דציבלים
• שמיעת שיגור של טיל ממרחק קרוב – 200 דציבלים


חשוב לציין:

א. רעש מזיק נחשב רעש שעוצמתו היא 70 דציבלים ומעלה.
ב. פגיעה בשמיעה עלולה להיגרם הן מחשיפה קצרה לרעש בעוצמה מאוד גבוהה, והן מחשיפה ארוכת טווח לרעש בעוצמה של 65 דציבלים ומעלה.


מכשירים רפואיים והרעש שהם מפיקים

יש לא מעט אנשים שנזקקים למכשירים רפואיים שונים שמפיקים רעש, על מנת לשפר בצורה משמעותית את איכות חייהם. ברשימת המכשירים האלה ניתן למצוא מחוללי חמצן, סיפאפים, יוניזטורים, מטהרי אוויר, מכשירי מלח ביתיים ועוד. אנשים רבים חוששים, שהימצאות ארוכת טווח לצד המכשירים האלה, שהיא מחויבת המציאות עבורם, אולי תסייע להם להתמודד עם בעיה אחת, אבל תגרום לבעיה אחרת – ירידה בכושר השמיעה.

לאור זאת, חשוב לציין: רוב-רובם של המכשירים שצוינו מעלה ושל מכשירים רפואיים אחרים, פועלים בעוצמת רעש שנעה בין 27 – 55 דציבלים. לאור העובדה שרעש מזיק הוא רעש שעוצמתו היא 65 דציבלים ומעלה, הרי שאין כל חשש לפגיעה בשמיעה כתוצאה משימוש במכשירים הללו.

לכן, מי שצריך להשתמש באחד או יותר מהמכשירים, יכול לעשות זאת מבלי לחשוש שיכולת השמיעה שלו תיפגע.


צוות העיקר הבריאות מאחל לכם שקט פיזי ונפשי, ועומד לרשותכם בכל שאלה לגבי המכשור והאביזרים המוצעים באתר
.
 

 
כתבה: שיר שמולביץ
      
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
פוטותרפיה הינה שיטת טיפול המבוססת על אור אולטרה סגול. אור זה נמצא בשירות הרפואה בשנים האחרונות, מכיוון שמצאו שהוא יכול לטפל במגוון רחב של מחלות, והפסוריאזיס ביניהן. טיפול זה בעצם מחקה חשיפה של העור לקרני ה-UVB שמצויות גם באור השמש
חרדה נחשבת להפרעה נפשית, ובבסיס שלה עומד רגש הפחד. בעקרון, הפחד הוא רגש טבעי ונחוץ לאדם, שתפקידו להתריע בפני סכנה. אך במקרה של הפרעת חרדה חל "שיבוש" במנגנון הפחד, כך שהאדם חש "בסכנה" גם כאשר אין סיבה ממשית לכך במציאות. במקום להגן, החרדה גורמת לאדם סבל ופוגעת באיכות חייו.
איך נגרם הבקע? מהם התסמינים לבקע? כיצד מאבחנים ומטפלים בבקע? אילו שיטות ניתוח קיימות לתיקון הרניה? תמיכה יעילה לאחר ניתוח שבר. לפניך מדריך שיענה לך על כל השאלות.
פיברומיאלגיה, או בשמה העברי דאבת, הינה תסמונת שכיחה ביותר המתבטאת בכאב מפושט במערכת השרירים. מה התסמינים? מי נמצא בקבוצת הסיכון? אילו שינויים יש לקיים באורח החיים כדי לטפל בה? כל זאת ועוד בכתבה שלפניכם.

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות