רגל סוכרתית - סיבות, מניעה וטיפול
ידוע כי מחלת הסוכרת מדורגת כיום כאחת מחמש המחלות שגורמות לשיעורי התמותה הגבוהים ביותר. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, בשנת 2009 עמד מספר חולי הסוכרת בעולם על למעלה מ-220 מליון איש. הסיבה העיקרית למקרי מוות בקרב חולי סוכרת היא התפתחות רגל סוכרתית וסיבוכיה. רגל סוכרתית היא למעשה מצבור של מצבים וסיבוכים העלולים להתפתח בגפיי חולי סוכרת.
הכל מתחיל מפצע קטן וזניח שמזדהם ועלול להגיע אפילו למצב של נמק שהדרך היחידה להרפא ממנו היא כריתת הרגל הפגועה. מחקרים שבחנו את הסיכוי של חולי הסוכרת לפתח רגל סוכרתית מצביעים על טווח של 15%-25% מכלל החולים שיפתחו רגל סוכרתית בחייהם. מומחים טוענים כי בעולם נערכות למעלה ממיליון כריתות גפיים בכל שנה כתוצאה מהמחלה, והשיעור התמותה בקרב הלוקים ברגל סוכרתית הוא פי 4 מאשר שיעור התמותה בקרב חולי סוכרת ללא כיבים ברגליים.
מה גורם לכף רגל סוכרתית?
רגל סוכרתית הינה מצב שנגרם ממספר סיבות יחדיו:
- ירידה בתחושת הכאב: רמת סוכר גבוהה בדם גורמת לבעיות במערכת העצבית בגפיים, וכתוצאה מכך סף התחושה לחום, קור וכאב עולה. הירידה בתחושת הכאב חושפת את החולים לפציעות וחבלות מבלי שירגישו זאת, וזיהום חמור עלול להתפתח במקום הפצע.
- נוירופתיה מוטורית: מחלות עצביות שמאפיינות חולי סוכרת עלולות לגרום גם לחוסר שיווי משקל, יציבה לא נכונה, ולשינוי בצורת כף הרגל. כתוצאה מכך נוטים חולי הסוכרת לפתח פצעי לחץ וכיבים ברגליים.
- נוירופתיה אוטונומית: אותו עצבוב, שאחראי על גירוי בלוטות החלב ובלוטות הזיעה בגפיים, נפגע גם הוא במהלך הסוכרת. כתוצאה מכך מפריש הגוף פחות חלב וזיעה ברגליים, האזור מקבל פחות לחות ומתפתח יובש בעור שגורם לסדקים דרכם חודרים מזהמים לכף הרגל.
- מחלת כלי דם היקפיים: גם כלי הדם של חולי הסוכרת נפגעים, וכתוצאה מכך זרימת הדם לרגליים קטנה. מעבר לחמצן, הדם מספק גם את כל הגורמים הנדרשים לגוף לסגור פצע, וכאשר הזרימה נפגעת- מגיעים לאזור פחות חומרים מרפאים וכל שריטה עלולה להפוך לזיהום מסוכן.
- פגיעה במערכת החיסון: רמת סוכר גבוהה ולא מאוזנת פוגעת בתפקוד חלק מתאי החיסון בגוף- הנויטרופילים. תפקיד הנויטרופילים הוא להלחם בחידקים ופטריות שפולשים לגוף, ורמת תפקוד נמוכה חושפת את החולה לסיכון מוגבר לפתח זיהום.
- גורמי סיכון: נעליים לוחצות, גיל מבוגר ועישון ידועים גם הם כגורמי סיכון לפתח רגל סוכרתית.
אם בעבר קרוב ל-50% ממקרי הרגל הסוכרתית היו מסתיימים בכריתה, כיום ההתפתחויות המחקריות והרפואיות מאפשרות טיפולים מתקדמים והמגמה היא לצמצם את ניתוחי הכריתות עד כמה שאפשר. הטיפולים העיקריים שיכולים להציל את הגפיים מכריתה הם: טיפול מתקדם בפצעים, טיפול בלחץ גבוה, ניתוחי כלי דם ופודיאטריה (טיפול במחלות כף הרגל). למרות הטיפולים המתקדמים, הגורם היעיל ביותר לצמצום מקרים של רגל סוכרתית הוא מניעה.
איך למנוע רגל סוכרתית?
הדבר החשוב ביותר הוא קשר ישיר ויומיומי בין המטופל לכפות הרגליים. הסוכרתיים צריכים לעמוד על המשמר ולמשש יום יום את כפות הרגליים, להתבונן עליהן, לנקות אותן, לשמור על ציפורניים קצרות וישרות ללא שפיצים. מעבר לביקורים סדירים אצל הרופא המטפל, יש לפנות לעזרה רפואית בכל מקרה של פצע, אודם, סדק וכו'.
טיפול בעור ובציפורניים
גזירת הציפורניים ופדיקור יערכו באופן קבוע על ידי פדיקוריסט רפואי. האגודה הישראלית לסוכרת (איל) מפרסמת רשימת פדיקוריסטים
בוגרי הקורס לכף רגל סוכרתית של האגודה.
היגיינה
שמירה על היגיינה נכונה של כפות הרגליים מונעת זיהומים. יש לרחוץ את כפות הרגליים בכל יום במים זורמים וסבון. המים חייבים להיות פושרים- ולא חמים מידי- כדי למנוע כוויות. בתום הרחצה יש לייבש היטב את כפות הרגליים ובין האצבעות בעזרת מגבת. יש להמנע מהשריית הרגליים במים.
בים, בבריכה ובמלתחות ציבוריות יש לנעול קבקבים מתאימים.
רמות סוכר מאוזנות
יש לשמור על רמת סוכר מאוזנת. מומלץ לערוך מעקב אחר רמות סוכר בדם בעזרת
מד סוכר ביתי, ובמקביל לבצע בדיקות מעקב תקופתיות בקופת חולים.
תזונה
חשוב להקפיד על תפריט מתאים ומשקל תקין שיסייעו לשמור על רמת סוכר מאוזנת. חלק מהחולים נזקקים לטיפול תרופתי שמסייע לאיזון סוכר בדם, ולחלק מספיק שינוי התפריט או שילוב של
מזון רפואי.
פעילות גופנית
הליכה משפרת את זרימת הדם ושומרת על גמישות כלי הדם ברגליים ולכן מומלץ לסגל הרגלי הליכה יומיים, אבל חשוב להקפיד שהנעליים יהיו נעלי הליכה ייעודיות. כמו כן, חשוב מאוד לבדוק לפני ההליכה שאין אבנים קטנות בתוך הנעליים. פעילות גופנית מסייעת לשמור על רמת סוכר תקינה, להוריד משקל עודף ולהאט את הפגיעה העצבית שמאפיינת חולי סוכרת. חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לפני תחילת האימונים.
נעליים וגרביים
השיקול העיקרי בבחירת נעליים הן שיהיו נוחות ובגודל המתאים. בכדי למנוע חיכוך ולחץ על כף הרגל יש לבחור בנעל שצורתה מתאימה לצורת הרגל. מומלץ להשתמש במדרסים בכדי למנוע לחץ על האצבעות וברפידת קרסול שתמנע גם לחץ על אזור הקרסול והעקב.
מומלץ להשתמש ב
גרביים מיוחדים לחולי סוכרת, כיוון שהם ללא תפרים שעשויים לגרום לפציעה, והם עשויים מחומרים סופגים ונושמים. אסור לנעול נעליים ללא גרביים מחשש לפציעה.