מעלון שבת
בכל התקנת מעלון מדרגות חשמלי אנו מתאימים את המעלון וחלקיו לתנאי הבית ולצרכים המיוחדים של המשתמש בו, לדוגמה מסילה מתעקלת כאשר גרם המדרגות אינו ישר, התקנת כסא מתקפל ומסתובב שלא יפריע למעבר ועוד. מכלול צרכיו ורצונותיו של המשתמש ומבנה הבית הם שקובעים את סוג המעלון שיותקן אצלו. בנוסף לכל השיקולים הללו - יהודי שומר שבת מתמודד עם סוגיה משמעותית נוספת; איך להימנע מחילול שבת?
כדי לנוע עם
מעלון חשמלי למדרגות, על המשתמש ללחוץ באופן רציף על ידית הנסיעה (הג'ויסטיק), בהתאם לכיוון הנסיעה הרצוי. מיד עם הרפיית היד מהכפתור - נעצר המעלון. במקרה של מעלית סטנדרטית רגילה ניתן לתכנת ולכוון אותה מראש כך שתפעל בתור 'מעלית שבת' ותבצע תנועה אוטומטית של עליה / ירידה ועצירה בכל קומה. מעלון מדרגות חשמלי בשונה ממעלית אינו יכול לנוע מאליו מסיבות פרקטיות וכן מטעמי בטיחות. כאמור, עלייה וירידה במעלון כסא מחייבות פעולה מתוכננת של לחיצה על כפתור ההפעלה (הג'ויסטיק) שפותחת וסוגרת מעגלים חשמליים בצורה ישירה. פעולות אלו אסורות בשבת.
טכנולוגיה הלכתית חדשנית, בפיתוח מכון 'צומת' ובאישור רבנים מובהקים, מציעה פתרון טכני למצוות ההלכה, המסייע למוגבלים בניידות להגיע אל מחוז חפצם גם בשבתות ובחגים, ימים בהם אסורה ההפעלה.
מכון 'צומת' פיתח במיוחד עבור מעלוני העיקר הבריאות מנגנון פיקוד שבת המאפשר שימוש במעלון חשמלי גם בשבתות ובחגים.
מעלון שבת עובד על מנגנון הלכ-טכני 'גרמא' (=הפעלה בעקיפין).
- כשלקוח מעוניין בהתקנת מעלון שבת אנחנו מבצעים הזמנה ליצור המנגנון המיוחד (הנקרא גם פיקוד שבת) במכון 'צומת'.
- אנחנו מקבלים את מנגנון פיקוד שבת ממכון 'צומת' ומתקינים אותו בתוך מערכת הפיקוד של מעלון הכסא שלנו.
איך מנגנון הלכ-טכני של מעלון שבת עובד?
המנגנון מותקן יחד עם המעלון ופעולתו בשיטת ה'גרמא' כדלהלן:
סורק בעל מחזור פעולה קצרצרה בודק את הלחצן שאין בו זרם או מתח. הבדיקה מתבצעת אוטומטית מידי כ-10 שניות למשך 0.01 שנייה (מאית של שנייה). לחצן השבת הוא מסוג יציב, ולא קפיצי, וכך כל לחיצה עליו משנה בקביעות את מצב המעלון ממצב 'on'למצב 'off' או להיפך. תוך כדי הלחיצה על הלחצן לא מתרחש דבר, משום שהחוטים של הלחצן הם ללא מתח פעיל מרבית הזמן. רק עם בוא התנועה המחזורית הקרובה, יבדק הלחצן האם שינה את מצבו מאז הבדיקה הקודמת. אם בעת הבדיקה הקצרצרה ימצא שהיה שינוי במצב הלחצן, אזי תתרחש התוצאה הרצויה (עליה או ירידה). כמובן שקיימת אבטחה אלקטרונית שלעולם לא יקרה שהאדם ילחץ על הלחצן ובו-זמנית תתרחש תוצאה, במקרה כזה הפעולה תידחה לסריקה הבאה.
כאמור, בשל סיבות בטיחותיות, הפעלת
מעלון מדרגות חשמלי מחייבת את המשתמש היושב עליו להחזיק את כפתור ההפעלה לחוץ במשך כל זמן הנסיעה. הרפיה של היד עוצרת מיד את תנועת המעלון. במעלון שבת, קיים לחצן קפיצי נוסף שעליו האדם לוחץ לאחר שהמעלון כבר החל את תנועתו (כאמור, בדרך ה'גרמא' המותרת בשבת, שתוארה לעיל). כפתור קפיצי זה אינו יכול להפעיל דבר, אלא הוא רק ממשיך מצב קיים, דהיינו את התנועה בכיוון הרצוי. המשתמש ממשיך להחזיק את הכפתור לחוץ עד להגיעו ליעד. אם מסיבה בטיחותית כלשהי ירפה המשתמש את ידו מהלחצן - הכסא ייעצר מיידית. גם ניתוק זה נעשה בדרך של 'גרמא', באמצעות סורק אקראי, אך בקצב של זמינות גבוהה מאוד (כשנייה אחת).
ומה לגבי חיישני הבטיחות? החיישנים אינם מבוטלים בשבת. במצב רגיל הם אינם מופעלים כלל, ורק אם אירעה תקלה, או חשש לתאונה, אזי הם נכנסים לפעולה אוטומטית, ללא תלות באדם.
איך מופעל מעלון שבת?
לפני כניסת שבת מעבירים את המעלון ממצב חול למצב מעלון שבת.
במצב מעלון שבת כפתור ההפעלה הרגיל (הג'ויסטיק) לא עובד והפעלת המעלון מתבצעת רק באמצעות הלחצנים המיוחדים שהותקנו.
כדי שמעלון שבת ינוע יש ללחוץ לחיצה קצרה על לחצן הכיוון (לכיוון למעלה או למטה), להרפות ואז ללחוץ כל הזמן על לחצן ההמשכיות (האדום) לכל מהלך הנסיעה, עזיבת הלחצן תגרום למעלון לעצור (לאחר השהייה רנדומלית), במידה ורוצים להמשיך בנסיעה יש לבצע את כל הפעולה שוב מההתחלה.
מנגנון ה'גרמא' יוצר השהייה רנדומלית בין 0.5 שניות ועד 3.5 שניות עד לפעולה שהכסא מתחיל לנוע, השהייה זו גם משתנה רנדומלית בכל לחיצה.
גם כשהמשתמש עוזב את הלחצנים ישנה השהייה קצרה עד שהמעלון מפסיק לעבוד.
עם צאת השבת/ החג מעבירים את המעלון חזרה למצב "חול" וחוזרים להפעיל את המעלון באופן הרגיל באמצעות כפתור ההפעלה או באמצעות השלט.