בעיות תנועה בגיל השלישי – העזרים שיסייעו לכם להתמודד עמן
ניידות היא חיונית בכדי לצלוח את היום. אובדן הניידות נפוץ בקרב מבוגרים, ויש לו תוצאות חברתיות, פסיכולוגיות ופיזיות עמוקות. ממה נגרמות בעיות תנועה בגיל השלישי ואילו עזרים יכולים להקל על חיי היומיום?
ניידות מוגבלת מגיעה בדרך כלל עם הגיל או עם מחלות פרקים המחלישות את הגוף, כגון דלקת פרקים, אוסטאופורוזיס או מחלות נוירולוגיות. עד לא מזמן, בעיות תנועה בגיל השלישי הגבילו קשישים רבים עד כדי חוסר פעילות, אך לא עוד. ישנם עזרים ומוצרי ניידות רבים אשר מאפשרים לקשישים לצאת וליהנות מהחיים כמעט כמו לפני שסבלו ממחלות התנועה. כסאות גלגלים, הליכונים לקשישים ומוצרי ניידות אחרים עברו דרך ארוכה ביכולתם לסייע למטופלים להשיג עצמאות. הם עוזרים לקשישים להיות עצמאיים ככל האפשר על מנת שיוכלו לבצע פעילויות יומיומיות, להגיע ממקום אחד למשנהו, להפעיל מכשירי חשמל חשמל ביתיים, להגיע לחפצים בארונות העליונים ועוד. עזרי הניידות הם המפתח לשמירה על השגרה ועל התפקוד.
מהן בעיות תנועה?
שינויים אשר מתרחשים עם ההזדקנות עלולים להוביל לבעיות ביכולתו של אדם לנוע. בעיות תנועה עשויות לבוא לידי ביטוי בחוסר יציבות בזמן הליכה, בקושי להתיישב ולהתרומם מכיסא, או בנפילות. חולשה בשרירים, בעיות בפרקים, כאבים, מחלות וקשיים נוירולוגיים (מוח ומערכת עצבים) - מצבים שכיחים בקרב אנשים מבוגרים - יכולים לתרום לבעיות ניידות. לעתים, כמה בעיות מתונות יכולות להתרחש בבת אחת והשילוב ביניהן מוביל לבעיות רציניות בניידות.
בעיית התנועה השכיחה ביותר בקרב אנשים מבוגרים היא נפילות. נפילות יכולות לגרום לשברים בעצמות, חבורות, ופחד מנפילה נוספת. עצמות מבוגרות יותר נשברות בקלות רבה יותר מאשר עצמות צעירות יותר, הן נרפאות לאט יותר ולא בצורה מלאה. אם, למשל, נשברת עצם הירך, ייתכן שהאדם יאלץ להיעזר במקל הליכה, הליכון לקשישים, או כסא גלגלים לצמיתות. בנוסף, נפילות הן גורם עיקרי לפציעה ומוות בקרב מבוגרים, ולכן מניעת נפילות הינה חשובה ביותר.
מדוע קשישים סובלים מקשיים בניידות?
עם הגיל, אנשים מאבדים מסת או צפיפות עצם, במיוחד נשים לאחר גיל המעבר. העצמות מאבדות סידן ומינרלים אחרים.
שינויים בעמוד השדרה: עמוד השדרה מורכב מעצמות הנקראות חוליות. בין כל עצם מצויה כרית-ג'ל הנקראת דיסק. הגו הופך לקצר יותר כאשר הדיסקים מאבדים נוזל בהדרגה והופכים למדוללים יותר. החוליות מאבדות גם חלק מהתכולה המינרלית שלהן, מה שהופך כל עצם למדוללת. עמוד השדרה הופך מעוקל ודחו . אוסטאופיט נגרמת על ידי הזדקנות ושחיקה כללית של עמוד השדרה עשויה גם להיווצר על החוליות.
שינויים בגפיים: הקשתות בכפות הרגליים הופכות לפחות בולטות, ותורמות לאובדן קל של גובה. העצמות הארוכות של הזרועות והרגליים הופכות לשבירות יותר בגלל אובדן מינרלים, אך הן אינן משתנות באורכן. דבר זה גורם לידיים ולרגליים להיראות ארוכות יותר בהשוואה לגו המתקצר.
שינויים בפרקים: הפרקים נעשים נוקשים ופחות גמישים. נוזל הפרקים עשוי לפחות. הסחוס עלול להתחיל להתחכך ולהישחק. מינרלים עשויים להצטבר בתוך ומסביב כמה פרקים (הסתיידות), דבר הנפוץ בכתף. מפרקי הירך והברך עלולים לאבד את הסחוס (שינויים ניווניים). מפרקי האצבעות מאבדים סחוס והעצמות מתעבות מעט. שינויים במפרקי האצבעות שכיחים יותר בקרב נשים, ושינויים אלה עשויים להיות גנטיים.
מסת הגוף יורדת: ירידה זו נגרמת בחלקה על ידי אובדן של רקמת שריר (ניוון). נראה כי קצב וכמות השינויים בשרירים נגרמים על ידי גנטיקה. שינויים בשרירים מתחילים בדרך כלל בשנות ה-20 אצל גברים ובגיל 40 אצל נשים.
שינויים ברקמות השריר: עם הגיל, ליפופוצין (פיגמנט הקשור לגיל) ושומן מצטברים ברקמת השריר, בעוד שסיבי השריר מתכווצים. רקמת השרירים מוחלפת לאט יותר. רקמת שריר שאבדה מוחלפת ברקמה סיבית קשה. שינויים אלו בולטים ביותר בידיים, אשר עשויות להיראות רזות וגרומות. השרירים פחות חזקים ופחות יכולים להתכווץ בשל שינויים ברקמת השריר ושינויי זיקנה במערכת העצבים. השרירים עשויים להיות נוקשים עם הגיל ולאבד מחוזקם, אפילו עם פעילות גופנית סדירה.
אילו עזרים יסייעו לכם להתמודד עם בעיות תנועה בגיל השלישי?
עזרי ניידות יכולים לפתוח את הדלת לניידות רחבה יותר. ישנם עזרים רבים אשר מסייעים בניידות ומאפשרים חיים טובים יותר עבור קשישים רבים המחפשים לשפר את התנועה שלהם.
הליכונים לקשישים: הליכונים מאפשרים לקשישים הנזקקים לאביזרי עזר לצורכי ניידות להישען עליהם, ובכך מקלים על כובד משקלם בעת ההליכה. הליכונים לקשישים מיוצרים בדרך כלל מאלומיניום, מתכת אל-חלד חזקה וקלה, המספקת למשתמש בהליכון יציבות מלאה ומאפשרת למטופל להיעזר בו לאורך זמן. ישנם סוגים שונים של הליכונים המשרתים צרכים שונים, כמו למשל הליכונים עם רגליות או גלגלים, הליכוני אמות או הליכונים הידראוליים.
כסאות גלגלים: כסאות גלגלים מסייעים לאנשים המתקשים ללכת וגם במקרים של קושי לשבת. לכיסא הגלגלים יש שתי מערכות: מערכת ההושבה ומערכת ההינע. לפני רכישת כיסא גלגלים, חשוב לבחון את שתי המערכות ולבחור את אלו המתאימות ביותר לצרכי המטופל, שכן יש להן השפעה ישירה על איכות חייו. ישנם דגמים רבים של כסאות גלגלים, וניתן לחלק אותם לארבעה סוגים עיקריים:
o קלנועית: קלנועית הינה, למעשה, כיסא גדול וממונע, בעל מאפיינים נוספים כגון תא אחסון, גגון ועוד.
o כיסא גלגלים ממונע: כיסא זה מאפשר ניידות מקסימאלית בשל היותו ממונע, אך הוא מתאים יותר לאלו בעלי עצמאות רבה יותר.
o כיסא גלגלים בהנעה ידנית עצמית: סוג זה הינו הסוג הקלאסי, אותו דוחף המשתמש באופן ידני.
o כיסא גלגלים לניוד על ידי המלווה: מתאים לאנשים בעלי מוגבלויות קשות שאינם יכולים להניע את כסא הגלגלים בכוחות עצמם.
רמפה לרכב: רמפה לכיסא גלגלים מאפשרת למטופל לשפר את איכות חייו באופן ניכר. רמפה לרכב מאפשרת להעלות לרכב כסא גלגלים או קלנועית מאחור, והיא קלה, מתקפלת, ניידת ונוחה לתפעול. בנוסף, הרמפה לרכב מאפשרת בטיחות מירבית בזכות השוליים המוגבהים המונעים נפילות. השימוש ברמה לרכב מקנה למטופל את היכולת להמשיך לבלות במקומות שהוא אוהב מבלי להתקשות בנסיעה או לחוש שהוא מוגבל.
מעלון לנכים: בזכות מעלון לנכים ניתן להפוך את הבית לנגיש בכל מצב, גם במקרים בהם הגישה לבית מצריכה עלייה במדרגות. מעלון לכסא גלגלים הינו מושב הנע על גבי מסילה הצמודה לגרם מדרגות, ומאפשר לאנשים בעלי מוגבלות בתנועה להתנייד בקלות יחסית גם בבית בעל מספר מפלסים. את המעלון ניתן להתאים בצורה מלאה לכסא הגלגלים של הקשיש וכן למסילה עליה הוא נע. המעלון לנכים כולל מצבר נטען, שמאפשר לו לעבוד גם במקרה של הפסקת חשמל.
למידע נוסף ולרכישת עזרים לבעיות תנועה – צרו קשר בטל' 072-215-9090 או דרך האתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.
בשנת 2005 תוקן חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות והוסף פרק הנגישות הקובע את החובה להנגיש מבנים תשתית וסביבה. אבל בפועל, לצערנו, המציאות של אנשים בעלי מוגבלויות בישראל שונה.