מהי יבלת וכיצד מתמודדים מול היבלות
יבלות
מי מאיתנו לא סבל או סובל מיבלת מעצבנת בדיוק בקצה כף הרגל, שכל דריכה גורמת לכאב וצמרמורת בכל הגוף וכל ניסיון "להיעלם" אותה עולה בכאב נוסף ולרוב כישלון. יש יבלות שבאות ונעלמות כמו פטריות אחרי הגשם ויש יבלות שנשארות איתנו לתקופה ארוכה, נשאלת השאלה ממה נגרמות היבלות? ואיך אפשר לטפל בהם בכדי שלא יחזרו?
מהי יבלת?
יבלת מוגדרת כזיהום עור נגיפי (לרוב בשכבה העליונה של העור-הדרמיס), היא נראית כגידול עור קטן לא ממאיר, אשר לרוב נגרמת ממשפחת נגיפי הפפילומה האנושייםHPV - Human Papilloma Virus). ידועות כיום מעל 100 סוגים שונים של יבלות, אשר רובן אכן נגרמות מווירוסHPV אך הן שונות בצורתן, במיקומם, צבע, חספוס, חלקות, עבות, שטוחות, טקסטורה וכדומה. (
כאשר יש סדק בעור או במקרים בהם העור נחבל או נשרט, עלול להיכנס וירוס באמצעות אותו סדק, ולדגור ברקמת העור מספר ימים, שבועות ואף חודשיים. כאשר הנגיף נמצא בצורתו הרדומה, אין האדם חש תסמינים של כאב ואי נוחות, אך כאשר נגיף זה יתעורר, יתעוררו עימו תסמינים לא נעימים ונוחים. אופן גדילתה וצורתה הסופית של היבלת תקבע לרוב על פי מיקומה בגוף האדם. יבלות יכולות להופיע בכל מקום בגוף. ישנן יבלות אשר פשוט גורמות לפגם אסתטי בלבד בעוד אחרות עלולות לגרום לסיבוכים גופניים ממשים.
מהם סוגי יבלות?
קיימות מעל 100 סוגים של יבלות אשר מסווגות למספר סוגים, הכוללים:
· יבלת פשוטה: זוהי היבלת הכי שכיחה והיא מופיעה ב-70% מהמקרים. יבלת זו מורמת מעט על פני העור, לרוב היא קטנה, כ-סנטימטר וצורתה מזכירה צורת כרובית. את היבלת הפשוטה נמצא לרוב באזור כפות הידיים, ברכיים ומרפקים.
· וורוקה וולגריס: סוג זה של יבלת נגרם מנגיף הוורוקה הוולגריס והיא מדבקת מאוד, שכן היא עוברת מאדם לאדם. היא יכולה להופיע בכל מקום בגוף ולעיתים היא מופיעה בקבוצות.
· יבלת שטוחה: זוהי יבלת קטנה (גודלה בין 2-5 מ"מ.) ולרוב היא בצבע העור. יבלת זו נפוצה בעיקר בכפות הידיים, ברכיים ואף בפנים. וארוקה פלאנטריס: יבלת זו משתייכת לקבוצות היבלות השטוחות (0.5 ס"מ לכל היותר) והיא מופיעה בעיקר בידיים, ברכיים, צוואר ועור הפנים.
· יבלת חוטית: זוהי יבלת הנראית כמו חוט ארוך וצר והיא בעיקר נמצאת באזור השפתיים או העיניים.
· יבלת כף הרגל: יבלת זו מופיעה לרוב בנקודות הלחץ בכף הרגל והיא גורמת לכאבים ורגשיות רבות ולעיתים אף לחוסר יכולת לדרוך על כף הרגל. צורתה שטוחה בשל הלחץ מהליכה או העמידה.
· יבלת של איברי המין – קונדילומה: יבלות באיבר המין נחשבות למדבקות ומרביתן מחייבות טיפול רפואי מהיר, שכן הן מגדילות את הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם בנשים. יבלות אלו נגרמות מהסוגים HPV-18, HPV-6, HPV-11 ,HPV-16.
כיצד ניתן לטפל ביבלות?
מרבית היבלות נעלמות ללא טיפול לאחר מספר שבועות או חודשיים. אך ישנם יבלות, כגון יבלות איבר המין, שלעיתים קרובות, אך לא תמיד, מצריכות התערבות רפואית הכוללת: הקפאתה בחנקן נוזליsalicylic acid, tretinoin, glycolic acid, מריחת תכשירים כמו: תמיסת פלואורו אורציל עם חומצה סליצילית (קריותרפיה), צריבה באמצעות זרם חשמלי (מחט חשמלית) או באמצעות קרני לייזר, כריתת יבלת, קילוף (פילינג).