התקף לב - ובמונח הרפואי המדויק, אוטם שריר הלב - נתפש על-ידי רובנו כאירוע שמתרחש בגיל מבוגר. במרבית המקרים אכן מדובר על גברים בני 45 ומעלה ונשים בנות 55 ומעלה, אבל מצד שני בין 5 ל-7% מהתקפי הלב מתרחשים בגיל צעיר ועלולים להוביל לפגיעה קשה ואפילו חלילה למוות. במאמר זה תמצאו תשובות לשאלות חשובות כגון מהם הגורמים להתקפי לב בשלב מוקדם של החיים, מי נמצא בקבוצת סיכון והכי חשוב - מהן הפעולות המידיות שיש לבצע כשמישהו עובר אירוע לבבי חמור?
(Myocardial Infarction) הוא למעשה ליקוי באספקת הדם ללב ומוות של תאים בשריר הלב כתוצאה מכך.
הגורמים העיקריים לפגיעה בזרימת הדם התקינה בגילאים צעירים הם:
חשוב להדגיש כי ישנם גם מקרים שבהם אין זיהוי ברור ו-ודאי של הגורמים להתקף לב בגיל צעיר, וזוהי אחת הסיבות לכך שחשוב להיערך לכל מצב - למשל באמצעות רכישת דפיברילטור ביתי שיכול להציל חיים במקרים של הפרעה חמורה לקצב הלב.
כאמור, ישנם לא מעט מקרים שבהם מתרחש התקף לב במחצית הראשונה של החיים - כולל אפילו בגיל הנעורים.
קבוצת סיכון אחת כוללת את מי שבמשפחתו התרחשו אירועים דומים, כלומר קרובי משפחה שעברו התקף לב בגיל צעיר. במקרים אלה מומלץ מעקב אצל קרדיולוג וגם דפיברילטור הוא כאמור מכשיר חיוני שעשוי להיות ההבדל בין חיים למוות כשמתרחש אירוע לבבי חמור.
קבוצת סיכון נוספת כוללת אנשים בעלי רמות כולסטרול גבוהות בדם. בפרט חשופים לפגיעה בשריר הלב חולים בהיפרכולסטרולמיה משפחתית - מוטציה גנטית שגורמת לעלייה ב-LDL (ה"כולסטרול הרע") עקב תפקוד לא תקין של קולטנים שאחראים לסילוק ה-LDL מהדם. בהקשר זה כדאי לדעת שמדובר במחלה שאינה נדירה (2-3 מכל אלף בני אדם נושאים את המוטציה), וישנה אפילו צורה של ההיפרכולסטרולמיה המשפחתית שגורמת לעלייה משמעותית מאוד ברמת ה-LDL וכתוצאה מכך לסיכון לפתח מחלות לב כבר בגיל 10! (אם כי צורה זו נדירה יותר - אחד למיליון בני אדם).
מעשנים וצרכני אמפטמינים וקוקאין עלולים גם הם לעבור התקף לב חמור עוד לפני גיל 40.
בגילאים מבוגרים, הסימפטומים הבולטים של התקפי לב הם כאב חד ופתאומי באזור החזה, כאב גם בזרוע שמאל (או בצוואר ובלסת), תחושה חזקה של פעימות הלב, קוצר נשימה, הזעה וגם חרדה. בגיל צעיר לא תמיד מופיעים התסמינים הנ"ל כך שאדם עלול לעבור אירוע של אוטם שריר הלב מבלי להיות מודע לכך - במצב שכזה הוא מן הסתם גם לא יפנה לטיפול, ומצבו ימשיך להתדרדר במהירות.
סיבה נוספת לכך שדווקא בגיל צעיר הסיכון גבוה יותר היא שבגילאים מבוגרים יותר הגוף כבר פיתח מנגנונים שונים כדי להתמודד עם החסימות שפוגמות באספקת הדם - מעין מעקפים טבעיים. בחלק מהמקרים גם הקושי לקבל את העובדה שישנה בעיה חמורה בלב מחמיר את המצב.
הגורם הקריטי ביותר בכל טיפול בהתקף לב, ובמיוחד בגילאים צעירים, הוא הזמן. ככל שמוגשת עזרה רפואית בשלב מוקדם יותר, גדל משמעותית הסיכוי להחלים. אצל המבוגרים שעברו התקף לב טווח הזמן לביצוע צנתור שיפתח את כלי הדם החסומים ויבטיח אספקת דם תקינה ללב הוא כשעתיים - אבל בגיל צעיר יותר חלון ההזדמנויות נסגר מהר יותר!
בכל מקרה כשישנו כאב פתאומי ולא מוסבר בחלק הקדמי של החזה, ובפרט אם הוא כולל לחץ ונמשך יותר מ-5 דקות, חובה לפנות מיד לקבלת עזרה. כשאדם חווה דום לב הדרך היחידה לספק לו סיכוי אמיתי להמשיך לחיות היא דפיברילטור - מכשיר שמחזיר את קצב הלב לפעולה סדירה באמצעות שוק חשמלי. בהקשר זה כדאי לדעת שעל-פי חוק הדפיברילטורים, מוסדות חינוך וכן מקומות ציבוריים שמגיעים אליהם יותר מ-500 בני אדם מחויבים בהצבת מכשיר מציל חיים זה. לקריאה נוספת על החוק לחצו כאן.
עם זאת, מאחר שחלק גדול מהמקרים שבהם נדרש המכשיר מתרחשים בבית, כדאי לשקול רכישת דפיברילטור ביתי.