אנשים הסובלים מבעיות שונות במערכת העיכול הגורמות לפירוק חלקי בלבד של המזון, עלולים להגיע למצב של תת ספיגה של מזון. אילו מחלות עלולות להביא למצב של תת ספיגה, מהן הסכנות האורבות לסובלים ממצב זה ומהו הטיפול התזונתי המתאים לו? את כל התשובות תוכלו למצוא במאמר שלפניכם.
מהי תת ספיגה של מזון?
בתהליך פירוק וספיגת המזון במערכת העיכול מעורבים איברים רבים וחשובים בגוף, לרבות צינור העיכול, הכבד, כיס המרה, הלבלב, מערכת אספקת הדם ועוד. במקרים בהם אחד או יותר מאיברים אלה אינו עובד באופן תקין, עלול להיווצר מצב של פגיעה בתהליך כולו, המביא לכך שהמזון לא נספג בגוף כמו שצריך. מזון שלא נספג במלואו או כמעט במלואו בגוף עובר דרך צינור העיכול ומופרש עם הצואה, מצב היכול לגרום לשלשולים ולריבוי גזים. במקרה שמצב זה אינו מטופל לאורך זמן, נפגוש ירידה משמעותית במשקל, חסרים תזונתיים, חסרים בוויטמינים ובמינרלים חשובים ובמקרים חריפים ביותר – תת תזונה שיכול גם לסכן חיים.
תת ספיגה תסמינים:
- נפיחות בבטן
- קושי בעיכול פחמימות
- שלשולים מימיים
- בחילות ו/או הקאות
- צואה שומנית
- הרגשה כללית לא טובה הכוללת עייפות, חולשת שרירים, שינויים בחוש הטעם, עיכוב בריפוי פצעים, שברים פתולוגיים, בצקות, דימומים ועוד.
- לא כל אדם הסובל מתת ספיגה סובל מכל התסמינים, ולכן חשוב לבדוק את המצב גם אם מופיעים רק חלק מהתסמינים.
מהם הגורמים לתת ספיגה?
מחלות רבות עלולות להביא למצב של תת ספיגה, לרבות מחלות מעי דלקתיות כמו צליאק ואחרות, דלקת כרונית של הלבלב, אי סבילות ללקטוז, פרקינסון, מחלות בלוטת המגן ועוד. חלק מהמחלות גורמות לתת ספיגה של רכיבי מזון רבים (פחמימות, שומנים, מינרלים, ויטמינים וחלבונים יחד) וחלקן לתת ספיגה חלקית – של רכיבי מזון מסוימים בלבד. בכל המקרים חשוב מאוד לקבל טיפול תרופתי – אם יש כזה, כמו גם לשנות את התזונה בהתאם למצב. שינוי תזונתי יכול לסייע מאוד לטיפול במצב, שכן הוא בדרך כלל מביא איתו עלייה במשקל והתחזקות כללית של הגוף, ותורם מאוד לשיפור ההרגשה הכללית.
בנוסף למחלות גם טראומות של הגוף, ניתוחים של מערכת העיכול, הקרנות וטיפולים כימותרפיים עלולים לפגוע במערכת העיכול ולגרום לאנשים להגיע למצבים של תת ספיגה.
המלצה תזונתית לסובלים מתת ספיגה
לאנשים הנמצאים במצב כזה מומלץ מאוד לצרוך מזון רפואי המיועד לשיפור מצבי תת ספיגה. מזון כזה הוא מזון אלמנטלי – מזון סינתטי המכיל את כל אבות המזון כשהם מפורקים לאבני היסוד שלהם ומאפשרים ספיגה קלה ומהירה. כך, כשמערכת העיכול לא צריכה להתמודד עם חלבונים שלמים, חומצות שומן וגלוקוז, היא מסוגלת לספוג את אבני היסוד והגוף מקבל לפחות את רוב מה שהוא צריך.
מוצרי מזון אלמנטלי להשלמת תזונה או לתזונה מלאה לאנשים הסובלים מתת ספיגה:
- ויטל 1.5 קק"ל – משקה עשיר בקלוריות בטעם וניל על בסיס חלבון מפורק חלקית ושמן MCT. מתאים מאוד לאנשים הסובלים מתפקוד לקוי של מערכת העיכול, מאי סבילות למזון ומתת ספיגה שכן הוא מסייע מאוד לשיפור הספיגה ומפחית את הסיכון להגיע למצב של תת תזונה ותמותה.
- אליטרק – אבקה להכנת משקה לצריכה בשתייה או דרך צינורית. המשקה מבוסס על פפטידים ועל חומצות אמינו חופשיות ומועשר בגלוטמין ובארגינין. מתאים מאוד לסובלים מהפרעות שונות בתפקוד מערכת העיכול, לרבות תת ספיגה.
מוצרי המזון הייעודי למצבי תת ספיגה יכולים להוות תזונה משלימה או תזונה מלאה. מומלץ להשתמש במזונות משלימים אלה בהמלצה ובפיקוח של הרופא המטפל או של דיאטן/תזונאי.
למידע נוסף ולרכישת מזון רפואי – צרו קשר בטל' 072-2159090 או דרך האתר, ואנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.