בריאות השן
ברגע זה ממש יש לך אלפי חיידקים בתוך הפה, חלק מהחיידקים קיימים באופן טבעי בתוך הפה אך רובם הגדול "מתחבא" לו בין השיניים לאחר כל ארוחה שלנו. שאריות האוכל היא מזון מלכות בשביל אותם החיידקים שרק הולכים ומתרבים ומקיימים "שכונות" שלמות בתוך הפה שלנו, אשר עלולות להתפתח למחלות כגון: עששת ומחלות חניכיים.
בריאות השן, היא דרך חיים, אותה צריך ללמד מרגע יציאת השן הראשונה לעולם ועד היעלמות השן האחרונה בגיל הזהב.
שיני החלב הינם השיניים הראשונות הבוקעות בפינו ועד גיל שנתיים יש לנו 29 שיניים חלביות. השן הראשונה בוקעת בגיל 6 חודשיים. מגיל שש לערך ועד גיל 12 נושרות שיניי החלב שלנו ומוחלפות בשיניים קבועות.
חשוב ביותר לשמור כבר בתחילת הדרך על בריאות שיניי החלב, שכן הן חשובות מאוד ללמוד אכילה ולעיסה נכונה, הן עוזרות להתפתחות תקינה של הלסת, התפתחות השפתיים וכמו כן, הן ממלאות מקום עד שהשיניים הקבועות יבקעו. במקרים בהם אין שמירה על בריאות השיניים החלביות ונגרם זיהום עקב עששת, השיניים הקבועות עלולות להיפגע בעתיד עקב כך, בשל התפתחות לא תקינה. השיניים הקבועות מלוות אותנו לכל חיינו ויש לשמור על בריאות והיגיינה השינים והפה על מנת למנוע מחלות, זיהומים ודלקות.
כיצד נשמור על בריאות השיניים?
שמירה על בריאות והיגיינת הפה והשיניים צריכה להתחיל כבר מגיל שנה. בגיל שנה מומלץ לגשת לביקור ראשון אצל רופא שיניים, על מנת לקבל הדרכה נכונה כיצד למנוע התפתחות מחלת עששת, ייעוץ לגבי מאכלים אשר עלולים לגרום לעששת יותר מאחרים (כגוון: סוכריות, ממתקים, שוקולד וכדומה). בנוסף, על מנת לשמור על בריאות הפה והשיניים, חשוב להקפיד באופן יומיומי על הכללים הבאים: הדבר החשוב ביותר הוא הקפדה על צחצוח שיניים לפחות פעמיים ביום (בבוקר ובערב) לאחר כל ארוחה ולאחר כל שתייה של משקה ממותק. שאריות האוכל נדבקות לשיניים ולעיתים אף לא ניתן לראות או להרגיש אותם אך הם שם ואם לא נצחצח שיניים לאחר ארוחה, שאריות מזון אלו עלולות לגרום להתרבות חיידקים והתפתחות מחלות זיהומיות, דלקות ועששת (ריקבון השן). כאשר מתחילים להופיע סימני עששת, מהר מאוד יופיע חור בשן. חור בשן שלא מטופל במהרה, הולך וגדל ועלול להגיע למרכז העצבים שבשן וכך במקום טיפול סתימת שן פשוטה יהיה צורך לעבור טיפול שורש לא נעים, מיותר וכואב. נוכל למנוע את כל השתלשלות המאורע הכואב הזה, באמצעות צחצוח השיניים כל יום ולאחר כל ארוחה. כמו כן, לאחר כל ארוחה, יש להשתמש בחוט דנטאלי, כיוון שמברשת השיניים אינה יכולה להגיע לכל המקומות בשן. קיסמים או מברשות בין שיניות לסילוק שאריות מזון, שימוש במי פה לפחות פעם ביום, יעזור לקטול את ההצטברות החיידקית. מומלץ, להחליף את מברשת שיניים כל שלושה חודשיים, להקפיד להשתמש במשחת שיניים עם פלואוריד המגן על השיניים, להחליף סתימות, כתרים, גשרים ותותבות שיניים פגומים, בדיקה וטיפול כל חצי שנה אצל שיננית, על מנת לסלק חיידקים ואבנית, הימנעות מאכילת מאכלים מתוקים (לדוגמא: סוכריות טופי, במבה), לערוך בדיקה שנתית קבועה אצל רופא שיניים וכמובן לא להזניח שיניים כואבות, שכן זהו תסמין מתקדם האומר לנו שכבר קיימת בעיה בשן המצריכה טיפול אצל רופא שיניים.