אם תשאלו כל אדם שסובל מהתסמונת הקרויה "דום נשימה בשינה" מהו הדבר שהכי מפריע לו, סביר מאוד להניח שתשובתו תהיה שמה שהכי מפריע לו הוא תחושת הבהלה הנוראית שמלווה את ההתעוררות מהשינה. בהלה זו היא, כמובן, תוצאה בלתי נמנעת של תחושת החנק החזקה שנגרמת בגלל צניחה של איברי הפה הפנימיים (חך ולשון) אל אזור נתיב האוויר – עד כדי חסימתו. כשזה קורה, מוחו של האדם הסובל מהתסמונת מרגיש שהוא חייב אוויר ושולח לו איתות שעליו להתעורר. מכיוון שההתעוררות נגרמת מכך שאותו אדם פשוט חייב להחזיר לעצמו את הנשימה, הרי שמדובר בהתעוררות שבהחלט אפשר להגדירה כטראומתית.
מכיוון שעבור אדם הסובל מתסמונת דום נשימה בשינה לא מדובר בהתעוררות אחת כזאת בלילה אלא בהרבה יותר מזה, הרי שלא זו בלבד שלהתעוררויות עצמן יש השפעות שליליות עליו, אלא גם להשלכות הנלוות שלהן.
עייפות כרונית – מכיוון שאדם הסובל מהתסמונת יכול להתעורר גם עשרות פעמים בלילה, הרי שאיכות השינה שלו נפגמת והוא לא מצליח למלא את מכסת שעות השינה לה הוא זקוק. כתוצאה מכך הוא קם בבוקר עייף, וגורר את העייפות הזאת לאורך כל שעות היום.
פגיעה בריכוז – להווי ידוע, כי אדם עייף הוא אדם פחות מרוכז מאדם ערני. לכן, הסובלים מהתסמונת סובלים הרבה פעמים מפגיעה ניכרת ביכולת הריכוז שלהם, דבר שמפריע לתפקוד היומיומי שלהם. הדבר, כמובן, עלול להפריע להם למלא משימות הן בעבודה והן בחיים הפרטיים, ולכך יכולות להיות השלכות נוספות כמו פגיעה ביחסים עם הזולת ולפעמים גם במקור הפרנסה...
עצבנות – אדם עייף הוא גם אדם הרבה יותר עצבני. כמובן שזו לא "אשמתו", אולם מי שלא מודע לכך שהוא סובל מהתסמונת יכול לסרב לסבול את ההתנהגות הזאת ולנתק איתו את הקשרים. כמובן שלהיות עצבני זה גם דבר שאינו רצוי על ידי בעל התסמונת עצמו, אולם בגלל החוסר הניכר בשעות השינה – זה לא נמצא בשליטתו.
כל ההשלכות הללו גורמות, כמובן, לפגיעה בתפקוד השגרתי של אנשים הסובלים מהתסמונת, אולם מעבר להשלכות אלה, יכולות להיות לתסמונת גם השלכות בריאותיות.
יתר לחץ דם – דום נשימה בשינה מעלה את הסיכון ללקות ביתר לחץ דם, שכמובן יכול לגרום להתקפי לב ולאירועים מוחיים.
מחלות לב – כאשר לא מגיע מספיק חמצן לגוף, עלולות להתפתח מחלות לב שונות שמהוות, כמובן, סכנת חיים לא קטנה.
דיכאון – מחקרים שנעשו בתחום העלו, כי אנשים רבים הסובלים מהתסמונת סובלים גם מדיכאון.
בעבר לא היו דרכי טיפול שפתרו את הבעיה לגמרי. מדובר היה בפתרונות שמטרתם היתה להרחיב את נתיב האוויר של המטופל, ביניהם שימוש בסדים ללסת, ביצוע ניתוחי לוע ועוד, אולם במקרים רבים הם לא עזרו או שעזרו בצורה חלקית לחלוטין. לפני מספר שנים פותח מכשיר הסיפאפ, שאם תשאלו את מי שמשתמש בו הוא לבטח יגיד לכם שהוא שינה את חייו ב-180 מעלות.
הפתרון שהומצא במיוחד עבור אותם אנשים הסובלים מתסמונת דום נשימה בשינה קרוי סיפאפ, והוא פועל בשיטה של הזרמת אוויר קבועה ישירות אל מערכת הנשימה של המטופל. הדבר מתבצע באמצעות מכשיר שמזרים את האוויר דרך מסיכה מיוחדת אל פיו ואפו של המטופל. בזכות העובדה שהאוויר מגיע אל מערכת הנשימה בלחץ גבוה – הרי שצניחת איברי הפה נמנעת והמטופל יכול לנשום היטב במשך כל הלילה. התוצאה – החמצן זורם אל המוח ואל הגוף במשך כל שעות הלילה, כך שהמטופל יכול לישון בשקט ולא להתעורר. איכות השינה שלו משתפרת פלאים, והוא יכול לקיים שגרת חיים נורמטיבית, הכוללת ריכוז במשימות, ריכוז לאורך זמן וכמובן – יחסי אנוש הרבה יותר רגועים וטובים.
אמנם, לא לכולם קל להתרגל לישון עם מסיכה על הפנים ועם אוויר שמוזרם כל הלילה אל תוך הפה והאף, אולם הרוב המכריע של המשתמשים במכשיר סיפאפ מספר, שאחרי מספר לילות של הסתגלות, השימוש בסיפאפ הופך להיות חלק בלתי נפרד משנת הלילה, ושהשיפור המשמעותי באיכות החיים שווה את הכול. חשוב לדעת שהיום יש גם פתרונות שהופכים את תהליך ההסתגלות להרבה יותר קל, כמו מסיכות ש"מתלבשות" רק על הפה או נחירונים – מסיכה מיוחדת שמתלבשת על הנחיריים בלבד. אין גם ספק, שברבות הימים ימשיכו ויפתחו רעיונות נוספים שיהפכו את השימוש בסיפאפ להרבה יותר נוח, ויקלו עוד יותר על השימוש בו.
מי שסובל מתסמונת דום נשימה בשינה וקיבל המלצה מרופא להשתמש בסיפאפ, יכול היום ליהנות ממגוון רחב של מכשירים שעומד לרשותו. על מנת לבחור נכון, מומלץ לעמוד על ההבדלים בין המכשירים השונים, להתנסות בכמה מהם ולבחור את המכשיר שהשימוש בו הוא היעיל, הקל והנוח ביותר .