whatsapp
10 טיפים העשויים לסייע במניעת הדבקות במחלות
10 טיפים העשויים לסייע במניעת הדבקות במחלות

10 טיפים העשויים לסייע במניעת הדבקות במחלות 


בתקופה בה כולם מדברים על יעילות החיסונים ועל הפעולות שאפשר לעשות כדי לא להידבק בנגיף הפוליו שנמצא שוב במערכות ביוב שונות בישראל, יש מקום לעשות סדר בדברים ולרכז במקום אחד את כל המידע והטיפים החשובים בנושא שמירה על היגיינה. חשוב לציין, כי מאמר זה אינן נוקט עמדה לגבי חיסון הפוליו, ומטרתו היא אחת: לסייע לכולנו לשמור על בריאות כמה שיותר תקינה.
 

מהי היגיינה?

מקורה של המילה הוא בשמה של אלת הבריאות היוונית – היגיאה. על פי הגדרתה המילונית, היגיינה (גהות, בעברית) היא הקפדה על ניקיון לצורך שמירה על הבריאות.
ישנן שתי רמות של שמירה על היגיינה:
 
·         הרחקה של מיקרואורגניזמים מהגוף ומחפצים שונים (שיש סיכוי שדרכם יגיעו אותם מיקרואורגניזמים אל הגוף).
 
·         מניעת מצבים בהם הגוף או חפצים שונים עלולים להזדהם על ידי מיקרואורגניזמים.

מיהם או מהם מיקרואורגניזמים?
מדובר בשם כולל לכל היצורים שניתן לראותם רק באמצעות מיקרוסקופ, ביניהם חיידקים, פטריות, אצות זעירות וכן האמבה והסנדלית. למרות העובדה כי שמם נקשר במחלות, הרי שרק מעטים מהם הינם מחוללי מחלות באמת. למעשה, בלי המיקרואורגניזמים העולם לא יכול היה להתקיים כפי שאנחנו מכירים. זאת משום שהם אחראיים לתהליכים חיוניים רבים, ביניהם פירוק הגוף של יצורים מתים שללא תהליך זה היו מצטברים על פני האדמה, עיכול תאית על ידי בעלי חיים מעלי גירה, תהליך הפוטוסינתזה (שמתבצע על ידי אצות חד-תאיות) וגם תהליכי ייצור של מוצרים מסוימים כגון חלב ומוצריו (פסטור), לחם (תסיסת שמרים), בירה (תסיסת שמרים), יין (תסיסה) ועוד. כלומר – רק חלק קטן מאותם מיקרואורגניזמים שנתפסים כיצורים "ידועים לשמצה" עלול להזיק לנו. למרות זאת, אין ספק שכדאי מאוד להיזהר וחשוב מאוד למנוע את הימצאותם של אלה שכן מזיקים בקרבתנו, משום שחדירתם לגופנו עלולה במקרים מסוימים לגרום למצבים פיזיים בכלל לא נעימים.
 

אז איך מונעים מחיידקים ווירוסים לחדור לגופנו?

נוהגים על פי עשרת הכללים הבאים:

·       רוחצים ידיים – הדרך הטובה ביותר להסיר מיקרואורגנזימים הן מהגוף והן מחפצים, הינה באמצעות מים וסבון (או דטרגנט אחר – על פי הצורך). על פי מחקרים שנעשו בתחום, רחיצת ידיים קפדנית הפחיתה ב-31% את שיעור השלשולים ומחלות המעיים, וב-21% את שיעור המחלות בדרכי הנשימה. אחוזים אלה הינם מאוד משמעותיים גם כך, ובעיקר כשמדובר בתחלואים שכאלה, שיכולים להיות מאוד לא נעימים. חשוב להקפיד לרחוץ ידיים באמצעות מים וסבון במקרים הבאים: לפני הכנה ואכילה של מזון, לאחר סיום אכילה, לאחר שימוש בשירותים, לאחר החלפת חיתול או ניקוי סיר לעשיית צרכים וכמובן – לפני ואחרי שמטפלים באדם חולה. מומלץ לרחוץ את הידיים במים וסבון במשך 20 שניות לפחות, על מנת להבטיח, ככל שניתן, שלאחר הרחצה הידיים תהיינה נקיות ממיקרואורגניזמים על כל סוגיהם וצורותיהם.
 
·       מרחיקים תינוקות רכים מילדים אחרים – ילדים נוטים לשאת על גופם חיידקים ווירוסים רבים, אשר גם אם להם הם לא יזיקו (כי מערכת החיסון שלהם כבר מפותחת דיה), הרי שעבור תינוקות קטנטנים הם עלולים להיות קטלניים. לכן, מומלץ, עד כמה שאפשר, להרחיק תינוק מילדים אחרים בשבועות הראשונים לחייו, וכך להפחית ככל שניתן את הסיכון לכך שיידבק במשהו.
 
·      הבקבוק שלי הוא רק שלי – חשוב למנוע עד כמה שאפשר מצבים בהם ילדים שותים מבקבוק של ילדים אחרים או אוכלים מצלחות של אחרים. הרבה מאוד וירוסים וחיידקים עוברים מאדם לאדם באמצעות הרוק, והעברת בקבוקים וכלי אוכל אחרים בין הילדים מגדילה מאוד את סיכויי ההדבקה (במידה שאחד הילדים נושא וירוס או חיידק).
 
·       שוטפים היטב ירקות ופירות – ירקות ופירות חביבים מאוד על מיקרואורגנזימים מהזן הפחות ידידותי לאדם. לכן, לפני שאתם מכניסים לפה את התפוח העסיסי או את הגמבה הבוהקת, שטפו אותם היטב במים, ורצוי גם בסבון, ותוכלו לשמור על הבריאות גם בזכות נטרול החיידקים וגם בזכות הוויטמינים...
 
·       משתמשים בג'ל לניקוי ידיים– יש מקרים בהם לא ניתן לשטוף ידיים, פשוט כי אין ברז באזור. במקרים אלה מומלץ מאוד להשתמש בג'ל לניקוי ידיים, המכיל אלכוהול שקוטל את הווירוסים ואת החיידקים. בתקופות בהן קיים חשש להדבקה נרחבת במוסדות החינוך, כדאי לצייד את הילדים בבקבוקוני ג'ל קטנים ולהדריך אותם איך ומתי להשתמש בהם.
 
·         מאווררים כשמחממים – חיידקים ווירוסים מאוד אוהבים חום. לכן, בחורף, כשאתם מחממים את הדירה, הקפידו להשאיר חלון או דלת פתוחים, כדי שיהיה לאוויר מהיכן להיכנס ולווירוסים – מהיכן לצאת.
 
·      מחליפים מגבות מטבח וסמרטוטים – תנאי הלחות הקיימים בכל מגבת או סמרטוט מטבח מהווים כר פורה להתפתחות בקטריות ושאר חיידקים שמגיעים משאריות המזון. לכן, הקפידו להחליף את המגבות והסמרטוטים בתדירות גבוהה, ותוכלו ליהנות מהפחתה ניכרת בכמות החיידקים שתיכנס לכם לגוף.

 גוזרים ציפורניים – בעיקר את של הילדים, אבל גם את שלכם. האזור שמתחת לציפורניים יכול להוות מקום נהדר עבור החיידקים והוירוסים השונים, וכך, אם לא תגזרו את הציפורניים ותכניסו את היד לפה – יכול מאוד להיות שבימים הבאים לא תרגישו כל כך טוב...
 
·     מנקים חפצים משותפים – הידעתם כי שפופרת הטלפון "אשמה" בהרבה מאוד מקרים של הידבקות במחלות? הלחות שנוצרת עליה כתוצאה מהבל הפה והעובדה שהיא עוברת מפה לאוזן, גורמת לכך שחיידקים שנמצאים אצל אדם אחד יכולים לעבור בקלות אל אדם אחר. לכן, חשוב להקפיד לנקות שפופרות טלפון, כמו גם חפצים נוספים שאנשים רבים משתמשים או נוגעים בהם (מקלדות ועכברי מחשב, ידיות ועוד).
 
·      והעיקר, לא נכנסים לפאניקה – מעבר לעובדה שמאוד לא נעים להיות כל הזמן בהיסטריה ולחשוב אם נדבקתם בחיידק או לא, הרי שסטרס (מתח) עלול להחליש את המערכת החיסונית שלכם. לכן, גם אם לא נדבקתם בחיידק עד עכשיו, ואתם נמצאים כל הזמן בחששות, התוצאה יכולה להיות הפוכה לחלוטין למה שקיוויתם שיקרה. לכן, שמרו על היגיינה ככל שרק ניתן, אבל אל תהיו היסטריים אם משהו לא הסתדר כמו שתכננתם. אחרי הכול – בסופו של דבר לא הכול תלוי בנו, ומה שצריך לקרות יקרה. אנחנו מקווים בשבילכם ובשבילנו – שצריך לקרות טוב.

אז שמרו על עצמכם ועל הילדים ו... העיקר הבריאות!


 כתבה, שיר שמולביץ. 
             
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
על-פי הערכות שונות, לאורך החורף, כלומר במשך 3-4 חודשים, מדי יום 5% עד 10% מהעובדים לא מגיעים למשרד עקב מחלה. למה במשרדים יש סכנה מוגברת להידבקות בשפעת? כיצד ניתן להפוך את המשרד לפחות ידידותי לווירוסים ויותר בטוח לעובדים?
כל המידע והטיפים החשובים בנושא שמירה על היגיינה המסייעת במניעת הדבקות במחלות שונות
לפני כל מגע עם חולה הנמצא בבית החולים ו/או אם מזון שהוא אוכל, חשוב מאוד להקפיד לשטוף ידיים ולחטא אותן באמצעות חומרי חיטוי מתאימים. ניתן להשיג היום בקבוקונים המכילים נוזלי חיטוי אלכוהוליים
מהם המכשירים והתכשירים המסייעים להתמודד עם הפגיעה של הקורונה במערכת הנשימה.

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות