מכשיר המיועד להקלת הסימפטומים של תסמונת דום נשימה בשינה, המאופיינת בחסימת נתיב האוויר במהלך השינה וגורמת לעצירת הנשימה למשך כמה עשרות שניות. מעבר לבהלה הנוראית שנגרמת לאדם הסובל מהתסמונת בשל תחושת החנק שיכולה לחזור על עצמה גם עשרות פעמים במהלך לילה אחד, נגרמת גם פגיעה קשה באיכות השינה, פגיעה שיש לה השלכות ארוכות טווח על איכות החיים בכלל.
ככל הידוע היום, 6% מהאוכלוסייה סובלים מהתסמונת. האנשים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוהה לפתח את התופעה הינם אנשים הסובלים מהשמנת יתר. במחקר שהתבצע בתחום נמצא, כי אחד מתוך שלושה אנשים שסובלים מהשמנת יתר סובלים גם מדום נשימה בשינה. ככלל – גברים נוטים לפתח את התסמונת יותר מנשים.
מלבד מצבים פיזיים של יובש בפה ושל נחירות, דום נשימה בשינה גורם להתעוררויות רבות במהלך הלילה כתוצאה מכך שהגוף שולח למוח פקודת יקיצה כדי להתמודד עם תחושת החנק. כתוצאה מכך איכות השינה נפגעת בצורה משמעותית, ולכן אנשים שסובלים מהתסמונת סובלים מעייפות יתר במהלך שעות היום, מה שעלול להביא אותם גם למצבים של חוסר ריכוז ושל בעיות בזיכרון. בנוסף, התסמונת מגבירה את הסיכוי לסבול מיתר לחץ דם וממחלות לב, ובמקרים מסוימים גם מהפרעות בריכוז ואף מדיכאון. כמו כן נמצא שהסיכוי של אנשים הסובלים מהמצב להיות מעורבים בתאונת דרכים גבוה יותר מזה של אנשים שאינם סובלים מהתסמונת, וזאת, כנראה, בשל העייפות הכבדה השורה עליהם בכל שעות היממה.
עד להמצאתו של מכשיר הסיפאפ, על מנת לצמצם את מקרי דום הנשימה בשינה נקטו באחת או יותר מהפעולות הבאות:
ניתוח שקדים / לוע – ניתוח שבמהלכו כורתים את הענבל, את החך הרך ואת השקדים, במטרה להרחיב את דרכי הנשימה ולהפחית את הסיכון שייחסמו לחלוטין.
סד לילה – שאמור למנוע את צניחת הלשון או של קירות החך והלוע וכך למנוע את חסימת נתיב האוויר.
הרזיה – פתרון שאין ספק שהוא מומלץ, אולם מכיוון שלא ניתן לרזות בתוך יום ומכיוון שלא תמיד הבעיה נפתרת לאחר ההרזיה – צריך, במקביל, לספק פתרון נוסף לסובלים מהתסמונת.
כאמור, כל אלה היו הפתרונות בהם השתמשו עד שפותח מכשיר סיפאפ מכשיר זה פותח במיוחד על מנת לאפשר לסובלים מתסמונת דום נשימה בשינה לשפר בצורה משמעותית את איכות השינה שלהם. מדובר במכשיר המזרים אוויר במהלך כל זמן השינה אל מערכת הנשימה של הישן, וכך מונע את צניחת הלשון ו/או שאר הרקמות ומשאיר את נתיב האוויר פתוח. תכונה זו של המכשיר הקנתה לו את שמו – CPAP - Continuous positive airway pressure ובעברית: לחץ אוויר חיובי מתמשך. השימוש במכשיר אמנם אינו נוח במיוחד, שכן הוא מחייב את הסובל מהתסמונת לעטות על פניו מסכה שצמודה לאפו במשך כל הלילה ומזרים אוויר קר על פניו, אך עבור מי שמצליח להסתגל לשימוש בו – אין ספק כי הוא משפר משמעותית את איכות החיים.
בשוק קיימים סוגים רבים של מכשירי Cpap, הנבדלים ביניהם בעיקר במידת לחץ האוויר שהם מסוגלים להזרים. אבל, חשוב לדעת שהיום ניתן להשיג גם מכשיר סיפאפ אוטומטי, היודע לווסת את מידת לחץ האוויר בעצמו. מכשירים אלה יודעים לזהות ולהבדיל בין הפסקת נשימה חסימתית (הנגרמת בשל צניחה של הלשון ובסיס החך הרך אל פתחו של נתיב האוויר) ובין הפסקת נשימה מרכזית (הנגרמת כתוצאה מכך שמרכז הנשימה במוח לא שולח גירוי חשמלי לשרירי הנשימה ושכיחה פחות מזו החסימתית), ומתאימים את מידת לחץ האוויר לסוג של הפסקת הנשימה. מכשירים אלה מתחילים לעבוד בלחץ נמוך ומגבירים אותו בהתאם למצבו הפיזי של האדם הישן, והם מהווים פתרון מצוין עבור כל מי שסובל מהתסמונת ורוצה לישון בשקט, מכל הבחינות.
חשוב לציין, כי כל מכשירי הסיפאפ החדישים מצוידים בכרטיס זיכרון ובעלי פונקציית רישום של כל האירועים הנשימתיים המתרחשים במהלך השינה. פונקציות אלה מאפשרות לסובלים מהתופעה לדעת בדיוק מה מצבם ולמסור דיווח מדויק לרופא המטפל.