הצטננות (common cold)
לפחות פעם בשנה כולנו חווים את תופעת הצטננות. האף נוזל בלי סוף, העיניים דומעות, אנחנו מתעטשים בלי סוף ומרגישים חולשה. הצטננות ידועה גם בשם הרפואי: כדלקת חריפה של הלוע העליון והאף (Acute Nasopharyngitis).
מהם הגורמים להצטננות?
הצטטנות מוגדרת כמחלה ויראלית אשר מועברת מאדם לאדם באמצעות האוויר, רסיסי רוק, התעטשות, נזלת, שימוש בכלי אוכל ושתייה משותפים, נשיקות, נגיעה בחפצים בהם נגע אדם חולה, שיעול ועוד. המחלה נגרמת בשל וירוסים ונגיפים שונים (כגון: רינווירוסים, קורונה, אקווירוסים, פאראמיקסווירוסים וקוקסאקיוירוסים), ידועים מעל 100 סוגים של מזהמים שונים הגורמים למחלה אשר תוקפים לרוב את מערכת הנשימה: האף, גרון, סינוסים, קנה נשימה וריאות.
חשוב לציין, שבשלושה ימים הראשונים של המחלה, החולה נחשב כמדבק ביותר ויש להימנע ממגע ישיר או עקיף עימו.
מהם התסמינים להצטננות?
רוב התסמינים מתחילים ביום ליומיים לאחר ההדבקה, אך ישנם אנשים שיעברו את המחלה בקלות מבלי להרגיש דבר וישנם אנשים שיראו את התסמינים הבאים: כאבי גרון ללא חסימה נשימתית,
כאבי ראש, הרגשה כללית רעה, עייפות, עלייה בחום הגוף, נזלת, שיעול, התעטשויות, גודש במערות האף (הידוע כסינוסיטיס).
במקרים רבים מאובחנת הצטטנות כשפעת ואבחנה זו הינה מוטעית כיוון שהשפעת נגרמת מוירוסים שונים אשר לא מגיבים לטיפול התרופתי הניתן להצטננות.
מהם סיבוכי הצטננות?
הסיבוכים העלולים להתרחש עקב הצטטנות הם לרוב זיהומים משניים עקב התפשטות הנגיף בגוף. הסיבוכים השכיחים הם: דלקות גרון, דלקות אוזניים, דלקת סינוסיטיס.
מהם דרכי הטיפול בהצטננות?
במרבית המקרים המחלה חולפת לאחר מספר ימים בעזרת שימוש בתרופות להורדת חום (
מד חום לאוזן), משככי כאבים (כמו פאראצטאמול או אספירין), אנטי-היסטמינים (כגון ברומפניראמין, כלורפניראמין, דיפנהידראמין וקלמסטין), תרופות לכיח, תרופות לשיעול. את מרבית התרופות ניתן לרכוש ללא מרשם רופא בבית המרקחת אך ישנם תרופות המחייבות ביקור רפואי לקבלת מרשמים. כאשר המחלה נגרמת בשל וירוס הטיפול המומלץ הוא מנוחה, שתייה מרובה ולקיחת תרופות לתסמינים השונים, כיוון שטיפול אנטיביוטי אינו יהיה יעיל כנגד וירוסים. כמו כן, ידועות תרופות סבתא רבות אשר עוזרות להקל על התסמינים השונים, כגון: מרק עוף, תה קמומיל, תה עם דבש, דבש עם בצל, מיץ תמרים חם, שטיפת האף עם מי מלח, גרגור מי מלח, לקריצה, לימון, שורש זנגביל, שתייה עם קפאין (קפה, קולה, תה), קומפרסים חמים, רטיות חרדל, וטמגוזקה. אכילת מזון חריף להפחתת גוש גרוני. הרפואה המשלימה גם כן מציעה שיטות טיפול אלטרנטיביות להצטננות הכוללות: שאיפת אדים (אינהלציה), תמציות שורש אכיניציאה אנגוס טיפוליה, ויטמין C, כדורי אבץ.
בנוסף, ניתן לנסות למנוע את הצטננות על ידי שמירה על היגיינה, רחיצת ידיים לאחר השימוש בשירותים, שימוש בתכשירי רחצה וסבונים אנטי בקטריאליים, שימוש ב ג'ל על בסיס-אלכוהול.
מתי לפנות לרופא?
המקרים הבאים מחייבים פניה מיידית לקבלת טיפול רפואי אצל הרופא המטפל:
- תינוקות וילדים מתחת לגיל שנתיים.
- דימום מהאף
- שיעול דמי או מוגלתי
- קשישים מעל גיל 70
- אנשים אך בעיקר קשישים החולים במחלות כרוניות.
- כאבי גרון עזים המקשים על בליעת מזון ושתייה.
- חום גבוה (מעל 39 מעלות).
- תסמינים הנמשכים מעל שבועיים
- נזלת מוגלתית
- כאבי חזה
- קשיי נשימה
- כאבים בפנים