פצעי לחץ – מידע ודרכי מניעה
פצעי לחץ הינם שם כולל פצעים פתוחים בעור, אשר נגרמים כתוצאה מקיומו של לחץ מתמשך על אותו אזור בגוף. הלחץ יכול לנבוע כתוצאה ממספר סיבות:
- ישיבה או שכיבה ממושכות ללא תזוזה – קורה בעיקר אצל חולים סיעודיים הנאלצים לשבת שעות ארוכות על כיסא גלגלים אשר אינו מותאם להם בצורה טובה או לשכב במשך ימים ואפילו שבועות במיטה, מבלי שמסייעים להם לשנות תנוחה. במקרים שכאלה העצם עלולה להידחק אל העור כתוצאה מהלחץ שמפעיל מושב הכיסא או מזרן המיטה, ולגרום להיווצרותו של פצע פתוח שיכול לגרום לכאבים מאוד חזקים ולזיהומים קשים. מקומות נפוצים בהם מתפתחים פצעי לחץ כתוצאה מישיבה או משכיבה ממושכות הינם אזור הישבן והגב התחתון.
- חיכוך חוזר – לעתים, פצעי לחץ מתפתחים במקומות בהם העור מונח על עצם בולטת ומתחכך כתוצאה ממגע עם חלק אחר בגוף או עם חפץ מסוים כגון מזרן, נעל לא נוחה ועוד. מקומות בהם מתפתחים בדרך כלל פצעי לחץ שכאלה הם הקרסוליים והירכיים, וגם הגב התחתון, המרפקים והעקבים.
- לחץ משני צדי הגוף – אנשים בעלי לקות תנועה היושבים בכיסא גלגלים כשהם קשורים ברתמות, עלולים לסבול מהיווצרות פצעי לחץ באזורים עליהם מונחות הרתמות או באזורים שעליהם מופעל הלחץ כתוצאה מהקשירה ברתמות אלה, כשמדובר בעיקר בגב התחתון ובאזור השכמות.
האם אפשר למנוע את היווצרותם של פצעי לחץ?
אפשר בהחלט למנוע את היווצרותם של פצעי לחץ, וזאת באמצעות הקפדה על הפעולות הבאות:
- עזרה בשינוי תנוחה – אנשים היושבים בכיסאות גלגלים במשך שעות רבות או חולים סיעודיים השוכבים במיטה במשך ימים ושבועות רצופים, צריכים לקבל עזרה אקטיבית בשינוי תנוחה, שבאמצעותה ניתן למנוע היווצרות של פצעי לחץ. העזרה האקטיבית כוללת הסתייעות באנשים אחרים כדוגמת בני משפחה או מטפלים, שיסייעו לאותו אדם לשנות תנוחה מפעם לפעם, כאשר רצוי לבצע שינוי תנוחה כל שעתיים עד שלוש. ניתן להסתייע גם במנופים מיוחדים שייעודם לסייע לאנשים להתרומם ממקום מושבם או שכיבתם ולשנות את התנוחה.
- שימוש באביזרים למניעת לחץ – היום ניתן לרכוש אביזרים מיוחדים המיועדים למניעת פצעי לחץ, כגון מזרנים למניעת פצעי לחץ כמו מזרני ביצים, מרימי קרסול, עקבונים, כרית למניעת פצעי לחץ (ויסקו, ספוג ועוד) פלסטרים מיוחדים ועוד. כל המוצרים הללו מתוכננים במיוחד על מנת להפחית את הלחץ הנוצר על הגוף כתוצאה מישיבה או משכיבה ללא תזוזה לאורך זמן וכן כתוצאה מחיכוך חוזר ונשנה.
- שמירה על היגיינה – חשוב מאוד להקפיד לשמור על היגיינה אישית באופן כללי, אולם גם כאמצעי שיכול לסייע במניעת פצעי לחץ. הדבר נכון בעיקר לאנשים הסובלים מחוסר שליטה על הסוגרים הנעזרים בחיתולים למבוגרים, שכן הרטיבות והחומציות של השתן עלולה גם היא לגרום להתהוותם של פצעים. הקפדה על רחצה תכופה ועל שימון האזורים המועדים להתפתחותם של פצעי לחץ בהחלט יכולה לסייע במניעתם.
באתר העיקר הבריאות ניתן לרכוש מגוון מוצרים איכותיים למניעת פצעי לחץ, המיוצרים על ידי החברות המובילות בתחום תך מתן דגש על איכות, אמינות ועמידות.
כתבה: שיר שמולביץ.