ביטוח סיעודי
כל אדם רשאי לבטח את עצמו ביטוח סיעודי פרטי, למקרה שיזדקק לעזרה וטיפול סיעודי.
מתי מבוטח זכאי לקבלת תגמולי ביטוח?
באחד משני המקרים הבאים:
1. מצב של "תשישות נפש" או בשמה המוכר יותר - דמנציה(שיטיון) אשר נקבעה על ידי רופא מומחה בתחום.
2. מצב בריאותי רפואי ירוד, כתוצאה מליקוי בריאותי / תאונה או מחלה, בו המבוטח אינו יכול לבצע בכוחות עצמו לפחות מחצית מהפעולות הבסיסיות היומיויומיות(ADL) – לאכול ולשתות, להתפשט ולהתלבש, לשכב ולקום, להתנייד, להתרחץ או לשלוט על הסוגרים.
קיימות בארץ פוליסות סיעודיות שונות וחלקן מקלות עם המבוטח כך שלעיתים בפוליסות מסויימות מבוטח מוגדר כסיעודי גם כאשר הוא אינו מסוגל לבצע רק שליש מהפעולות לעיל ובתנאי שאחת מהן הינה חוסר שליטה על הסוגרים.
בכל מקרה, בחינת הזכאות נעשית ע"י חברת הביטוח.
קצבת סיעוד מביטוח לאומי
קצבת סיעוד ניתנת לאנשים שהגיעו לגיל פרישה (62 לאישה, 67 לגבר), הגרים בבית וזקוקים להשגחה בבית למען בטיחותם או לסיוע של אדם אחר לצורך ביצוע פעולות יומיומיות.
קצבת סיעוד משולמת לפי 6 רמות זכאות שנקבעות בהתאם ליכולת התפקוד.
מי שמקבל קצבת סיעוד יכול לבחור לשלב בין קצבה חודשית בכסף לבין קבלת שירותי סיעוד אשר יסייעו לו בביצוע פעולות יומיומיות ובניהול משק הבית, ויקלו על משפחתו את הטיפול בו ואת ההשגחה עליו כגון: טיפול אישי בבית, ביקור במרכז יום, רכישת מוצרי ספיגה ועוד.
סיוע משרד הבריאות במימון אשפוז סיעודי
לעיתים, מצבו הרפואי והתפקודי של אדם ונסיבות הטיפול בו מקשים על המשך הישארותו בבית. במקרים אלו קיימת אפשרות של מעבר למוסד המותאם למצבו.
במידת הצורך, משרד הבריאות מסייע במימון אשפוז סיעודי במוסד סיעודי או מוסד לתשושי נפש ("אשפוז בקוד" / "קוד סיעודי").
הסיוע נקבע בהתאם למצבו הכספי של האדם ובני משפחתו.
תהליך קבלת הסיוע מורכב מכמה שלבים:
1. הגשת בקשה (ניתן גם באופן מקוון) לבחינת סיווג המטופל
2. ביקור אחות או עו"ס במקום מגוריו של המטופל (המועמד לאשפוז) על מנת לבחון סיווג רפואי - תפקודי - האם סיעודי/תשוש נפש.
3. חישוב סכום הזכאות- גובה ההשתתפות יקבע בהתאם ליכולותיו הכלכליות של המטופל ובני משפחתו. בשלב זה יוגשו שאלוני הצהרה ועל פיהם תחושב ההשתתפות של המטופל ובני המשפחה.
אפוטרופסות לקשישים
אפוטרופסות היא מינוי של אדם לתפקיד אחראי על מי שאינו מסוגל לדאוג לצרכיו. תפקידו של האפוטרופוס הוא לאשר החלטות בכל התחומים המשמעותיים בחייו של האדם שבאחריותו.
מי זקוק לאפוטרופוס?
כשמדובר בקשישים סיעודיים או תשושי נפש אשר קיים ספק ביכולתם לחשוב בצלילות.
כאשר קשיש יוגדר כתשוש נפש ניתן למנות אדם שיוכל לקבל עבורו החלטות שונות ולטפל בענייניו הכספיים, הרפואיים ועוד.
הבקשה למינוי אפוטרופוס תוגש בכתב לבית המשפט על ידי בן המשפחה המעוניין להתמנות או באמצעות עו"ד מייצג. לבקשה יצורפו כל הסיבות וכן אישורים שיעידו על הצורך בכך.
ייפוי כוח מתמשך - הערכות לעתיד
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18) המבין את משמעותו של יפוי הכוח ותוצאותיו, להערך למצב עתידי בו לא יוכל לקבל החלטות ולטפל בעצמו לדוגמה עקב מחלת זיקנה (כמו דמנציה), מוגבלות נפשית וכדומה.
מיופה הכוח יהא אחראי על ענייניו הרכושיים, הכלכליים והאישיים. האדם יכול לקבוע מראש הנחיות למיופה הכוח וכיצד עליו לנהוג ואילו החלטות יוכל לקבל. ניתן לשנות ו/או לבטל את ייפוי הכוח בכל עת. לאחר עריכת המסמך יש להפקידו אצל האפוטרופוס הכללי. ייפוי הכוח המתמשך יכנס לתוקף ברגע שבו הממנה לא יוכל עוד לקבל החלטות עבור עצמו.