האם צריך רישיון לקלנועית ומאיזה גיל מותר לנסוע על קלנועית? [המדריך המלא]
קלנועית היא פתרון הנגשה יעיל להפליא לכל מי שמתקשה להתנייד בכוחות עצמו. עם זאת, חשוב לדעת כי מדובר גם בכלי רכב חשמלי, שחלות עליו תקנות תעבורה ספציפיות. בהתאם לכך, עולה השאלה המתבקשת מאיזה גיל מותר לנסוע על קלנועית, וישנן כמובן עוד סוגיות שהציבור הרחב מעוניין לקבל לגביהן מידע אמין, עדכני ומקיף - שתוכלו למצוא כאן בעמוד.
גיל המינימום ממנו מותר לנסוע על קלנועית
התשובה לשאלה מאיזה גיל מותר לנסוע על קלנועית נמצאת בסעיף 39י' לתקנות התעבורה. לפי סעיף זה, יש הבחנה בין מי שמוגדר כנכה, כמובן על סמך כל האישורים הרלוונטיים ולא על דעת עצמו, לבין מי שלא מוגדר ככזה.
בעלי נכות שפוגעת בכושר ההתניידות רשאים לנהוג בקלנועית כבר מגיל 14. עבור היתר, גיל המינימום הוא 16. מומלץ בחום להקפיד על ציות לתקנה זו, גם על-מנת לא להסתבך עם רשויות החוק ובעיקר כדי לא להסתכן שלא לצורך.
אילו עוד כללים חלים על מי שנוהג בקלנועית?
סעיף 39י' בתקנות התעבורה מפרט עוד 2 תנאים שאותם חובה לקיים כשרוצים לנהוג בקלנועית:
1. כשירות גופנית וכשירות נפשית להפעיל את כלי הרכב בבטחה.
2. בקיאות לגבי הפעלת הקלנועית.
גם את הכללים האלה כמובן מומלץ ליישם על-מנת למנוע תאונות וכדי להפיק את מלוא התועלת האפשרית מכלי הרכב הנוח והיעיל.
האם יש צורך ברישיון נהיגה כדי לנהוג בקלנועיות?
לא.
סעיף 39ט' בתקנות התעבורה מציין כי אין חובת הוצאת רישיון נהיגה על-מנת להשתמש בקלנועית, ובגילאים מבוגרים אין צורך לחדש רישיון זה. באופן דומה, הקלנועית פטורה גם מחובת הרישוי השנתי, כלומר הטסט. יחד עם זאת, חשוב לשמור על כלי הרכב ולבצע את כל פעולות התחזוקה הרלוונטיות.
מה חשוב לוודא כשנוהגים בקלנועית בגיל צעיר?
מאחר שהתשובה לשאלה מאיזה גיל מותר לנסוע על קלנועית היא כאמור 16, ובמקרים מסוימים אפילו 14, ניתן לראות גם לא מעט צעירים משתמשים בכלי הרכב הזה. בהקשר זה, חשוב לזכור שאמנם השימוש העיקרי בקלנועיות הוא כפתרון הנגשה והתניידות לבעלי קשיים פיזיים - מי שפיתח את כלי הרכב, בסוף שנות ה-60 של המאה הקודמת, היה אדם בשם אלאן טיים, שרצה לעזור לקרוב משפחה שחלה בטרשת נפוצה ולא יכל יותר ללכת - ולכן היא מזוהה בעיקר עם קהל מבוגר, אבל בקיבוצים ובמושבים נעזרים בקלנועיות גם כדי להגיע לכל מקום בתחום הישוב בקלות ובנוחות. בנוסף, ישנם כמובן גם צעירים שעקב מחלה או פגיעה זקוקים לעזרה כדי להתנייד בעיר.
בהתאם, חשוב מאוד לוודא שצעירים שנוהגים בקלנועית מצוידים בידע הדרוש לא רק כדי לתפעל את כלי הרכב עצמו, אלא גם בזה הדרוש כדי לנסוע בכלי רכב באופן כללי. בפרט, יש חשיבות לבקיאות כשהנסיעות מתבצעות בעיר, אבל גם במרחבים הכפריים תשומת הלב המלאה לסביבה היא חובה.
איפה מותר לנסוע עם קלנועית?
סעיף 39יא מפרט את המקומות שבהם מורשית הקלנועית לנוע. ככלל, חל איסור לנסוע בכבישים, פרט למצבים הבאים:
א. מטרת התנועה בכביש היא חצייתו בלבד.
ב. אין מדרכה לצידו של הכביש.
ג. מידותיה של המדרכה לא מאפשרות מעבר של קלנועית.
ד. לאורך המדרכה ישנם מכשולים שלא מאפשרים מעבר בטוח של קלנועית.
ה. מצב המדרכה הוא כזה שנסיעה על גבי קלנועית הופכת ללא בטוחה מספיק.
ו. אין אפשרות לעלות עם הקלנועית על המדרכה ו/או לרדת ממנה.
איך לבחור נכון קלנועית?
הפקת מלוא התועלת האפשרית מהקלנועית - אגב, הדגם הראשון שאותו פיתח כאמור אלאן טיים כדי לסייע לבן משפחתו נקרא אמיגו, כלומר ידיד - מחייבת תשומת לב גם לבחירת הדגם האופטימלי.
ראשית, חובה כמובן לוודא שהדגם עומד בתקן הישראלי הרלוונטי (שבין השאר מגביל את המהירות המרבית ל-12 קמ"ש). הדגש השני הוא התאמה מלאה לצרכים הספציפיים של האדם - כך למשל
קלנועית זוגית היא האופציה הנכונה במקרים שבהם האדם נוסע למשל עם בן/בת זוג, ואילו במקרים שבהם רוצים להיעזר בקלנועית גם הרחק מהבית, כלומר להכניס אותה לתא מטען של מכונית ולהשתמש בה בכל מקום, הבחירה תהיה קלנועית מתקפלת.
בכל מקרה, תוכלו להיעזר בידע הרב שצברנו בתחום פתרונות ההנגשה והציוד הסיעודי במשך שנות הפעילות הרבות שלנו - ועל בסיס זה לבחור נכון את הקלנועית האידיאלית עבורכם מתוך
קטלוג הקלנועיות העשיר שלנו.