דרכי טיפול ומניעת פצעי לחץ
פצעי לחץ ( pressure ulcers \ decubitus ulcers)
אחד הסיבוכים העלולים להתפתח עקב ישיבה או שכיבה ממושכת, ללא תנועה או תזוזה הוא פצע לחץ. זהו סיבוך מאוד כואב וקשה שבדרך כלל מתרחש באנשי גיל הזהב, המרותקים למיטה בשל מצב בריאותי אקוטי או כרוני (כמו בחולים סיעודיים). פצעי לחץ לא מטופלים עלולים להוביל להתפתחות מחלות זיהומיות ואף למוות.
מניעת פצעי לחץ הינה קלה ופשוטה ויכולה להוריד את אחוזי הזיהומים והתמותה עקב פצעי לחץ.
אביזרים מונעי פצעי לחץ
ניתן למצוא מספר רב של אביזרים בעזרתם ניתן למנוע פצעי לחץ או לעזור לאדם הסובל מפצעי לחץ. האביזרים כוללים:
כריות למניעת פצעי לחץ, כיסאות ישיבה,
מזרונים למניעת פצעי לחץ (עם מנוף לתזוזת האדם, עם סיליקון וכדומה
).
מהו פצע לחץ?
פצע לחץ מוגדר כפצע כיב (ulcer) בגוף אשר נגרם עקב לחץ מתון וחיכוך לאורך זמן. ישנם מספר גורמים העלולים לתרום להתפתחות הופעת פצעי לחץ, כגון: הפעלת לחץ – בעיקר בישיבה או שכיבה ממושכת באותה תנוחה. נשים משותקים אשר תנועות גופם מוגבלת ותלויה באחרים.קשישים סיעודיים. חולים המרותקים למיטה. שפשוף ממושך. הפעלת חיכוך בעיקר מקומות שבהם העור מונח על בליטת עצם. מתחה ממושכת. הפעלת מאמץ גזירה, מצב המתרחש בעיקר באנשים היושבים בכיסא גלגלים אשר לא תואם להם.
מקומות שכיחים להיווצרות פצעי לחץ כוללים: הירכיים, הגב התחתון, הישבן, הקרסוליים, העקבים והמרפקים.
דרגות פצעי לחץ
ישנם ארבע דרגות להתפתחות פצעי לחץ, זיהוי מהיר של פצע לחץ בדרגה 1 יכולה לעזור למניעת סיבוכים.
פצע לחץ דרגה 1: זהו השלב הראשוני של התפתחות פצע לחץ, המאופיין באזור עור פגוע, דלקתי, חם יחסית לשאר הגוף, העור יהיה לבן יותר, מצב המאפיין את התחלתו של נמק עקב אסכימיה (חוסר אספקת דם וחמצן).
פצע לחץ דרגה 2: בשלב השני נוצר הרס נוסף של שכבות העור הפנימיות יותר, אך עדיין הפצע נחשב שטחי ומאופיין על ידי עור דלקתי, ורדרד.
פצע לחץ דרגה 3: בשלב השלישי ישנה פגיעה מלאה בכל שכבות העור וברקמות התומכות מסביב לאזור הפצע, אך למרות זאת עדיין לא קיימת פגיעה בשרירים או עצמות.
פצע לחץ דרגה 4: זוהי הדרגה הקשה והכואבת ביותר, שלרוב נגרמת עקב הזנחה קשה והיא מאופיינת על ידי הרס מוחלט של כל שכבות העור והרקמות מסביב, כגון: העצמות, השרירים, הגידים.
דרכי טיפול ומניעת פצעי לחץ
טיפול רפואי נכון, יעיל ומהיר יכול למנוע את הרס הרקמות והעור ואף למנוע סיבוכים הנוצרים עקב פצעי לחץ. פצע לחץ עלול להיווצר תוך שלוש שעות בלבד של ישיבה או שכיבה ללא תנועה!
מניעת פצעי לחץ כוללת: שינוי מצב ישיבה או שכיבה כל מספר דקות או במקרים בהם האדם מוגבל, סיעודי ומשותק, הצוות בבית החולים אמור לעזור לאדם או שכיום ישנם מנופים העוזרים להזיז את האדם. שמירה על היגיינה אישית והגנה על העור באמצעות סבונים אנטיבקטריאלים, קרמים למריחה על העור הנגוע, מזרנים וכריות מיוחדות, הגנה על העור בפני רטיבות וחומציות שתן על ידי חיתולים, שכיבה במיטה בזווית של 30 מעלות, בדיקה יומית באופן עצמאי או על ידי רופא.
הטיפול בפצעי לחץ כולל: טיפול תרופתי בתרופות המצריכות מרשם רפואי כגון: דיאזפאם, באקלופן או דנטרולן סודיום. התערבות כירורגית בבית חולים, תוספי תזונה ושמירה על הפצע היגייני בשל זיהומים פוטנציאליים העלולים לחדור.