whatsapp
ויטיליגו – תסמינים וטיפול
ויטיליגו – תסמינים וטיפול

ויטיליגו– תסמינים וטיפול

ויטיליגו הינה מחלה הגורמת להופעת כתמים בהירים על העור. היא מתפרצת בדרגות חומרה שונות בקרב 1%-2% חולים סביב העולם. מה התסמינים? מה הגורמים? האם ניתן לרפא אותה?
 

ויטיליגו – סקירה כללית

ויטיליגו היא מחלה שגורמת לאובדן צבע העור ומתבטאת בכתמים. ההיקף והשיעור של אובדן הצבע בעקבות המחלה הוא בלתי צפוי, והיא יכולה להשפיע על העור בכל חלקי הגוף, לרבות השיער והחלק הפנימי של הפה.
 
באופן טבעי, צבע השיער והעור נקבע על ידי מלנין. ויטיליגו מתרחש כאשר התאים המייצרים מלנין מתים או מפסיקים לתפקד. ויטיליגו משפיעה על אנשים מכל סוגי העור, אבל היא יכולה להיות בולטת יותר בקרב אנשים בעלי עור כהה יותר. מצב זה אינו מסכן חיים או מדבק, אך הוא עשוי להלחיץ את הסובל ממנו וכן להשפיע על הביטחון העצמי.
 
טיפול בויטיליגו עשוי להחזיר את הצבע לעור הנגוע, אך הוא אינו מונע המשך אובדן של צבע העור או הישנות.
 

מהם התסמינים של ויטיליגו?

התסמין העיקרי של ויטיליגו הוא אובדן בלתי-סדיר של צבע העור. בדרך כלל, אובדן הצבע הראשון מופיע באזורים החשופים לשמש, כגון הידיים, הרגליים, הידיים, הפנים והשפתיים.
 
תסמיני ויטיליגו כוללים:
  • אובדן בלתי-סדיר של צבע העור.
  • הלבנה מוקדמת או האפרה של שיער הראש, ריסים, גבות או זקן.
  • אובדן צבע ברקמות הפנימיות של הפה והאף (קרום רירי).
  • אובדן או שינוי צבע של השכבה הפנימית של גלגל העין (הרשתית).
 
מחלת הויטיליגו יכולה להתפרץ בכל גיל, אך לעתים קרובות מופיעה לפני גיל 20.
 
בהתאם לסוג הויטיליגו ממנו סובל החולה, הכתמים נטולי הצבע עשויים לכסות:
  • אזורים רבים בגוף החולה: סוג זה הינו נפוץ ביותר והוא מכונה ויטיליגו כללי. לעתים קרובות, הכתמים חסרי הצבע מתפתחים בצורה סימטרית על חלקי גוף תואמים.
  • רק צד אחד או חלק מהגוף: סוג זה, המכונה ויטיליגו מגזרי, נוטה להתרחש בגיל צעיר יותר, מתפתח במשך שנה או שנתיים ואז נעצרת התפשטות הכתמים.
  • אזור אחד או מעט אזורים בגוף: סוג זה נקרא ויטיליגו מקומי (מוקד).
 
קשה לנבא כיצד תתפתח המחלה. לפעמים הכתמים מפסיקים להתפשט מעצמם ללא התערבות טיפולית. ברוב המקרים, אובדן פיגמנטים מתפשט ובסופו של דבר מופיע ברוב אזורי הגוף. לעתים רחוקות, העור מקבל את צבעו בחזרה.
 

מתי מומלץ לפנות לרופא?

מומלץ לפנות לרופא במקרים בהם אזורים בעור, השיער או העיניים מאבדים את צבעם. לויטיליגו אין תרופה, אבל הטיפול עשוי לעצור או להאט את תהליך ההכתמה ולהחזיר קצת צבע לעור החולה.
 

מהם הגורמים לויטיליגו?

ויטיליגו מתרחש כאשר התאים שמייצרים פיגמנטים (מלנוציט) מתים או מפסיקים לייצר מלנין - הפיגמנט שנותן צבע לעור, לשיער ולעיניים. האזורים הפגועים בעור הופכים לבהירים יותר או לבנים.
כיום, הרפואה לא יודעת מדוע התאים נכשלים או מתים. זה עשוי להיות קשור ל:
  • הפרעה שבה המערכת החיסונית בגוף תוקפת והורסת את תאי המלנוציט בעור.
  • היסטוריה משפחתית (תורשה).
  • אירוע טריגר, כגון כוויות שמש, מתח או חשיפה לכימיקלים תעשייתיים.
 

מהם הסיבוכים האפשריים הכרוכים בויטיליגו?

החולים בויטיליגו עלולים להיות בסיכון מוגבר ל:
  • מצוקה חברתית או פסיכולוגית.
  • כוויות שמש וסרטן העור.
  • בעיות עיניים, כגון אובאיטיס.
  • אובדן שמיעה.
 

כיצד מאבחנים ויטיליגו?

היסטוריה רפואית ובדיקות
אם הרופא המטפל חושד שהמטופל חולה בויטיליגו, הוא ישאל על ההיסטוריה הרפואית וינסה לשלול בעיות רפואיות אחרות, כגון דרמטיטיס או פסוריאזיס. הוא עשוי להשתמש במנורה מיוחדת על מנת להאיר באמצעות אור אולטרה סגול על העור ולקבוע אם אכן מדובר בויטיליגו.
 
ביופסיה של העור ובדיקות דם
בנוסף לאיסוף ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית וכן בדיקת העור, הרופא עשוי:
  • לקחת מדגם קטן (ביופסיה) של האזור בעור שנפגע.
  • בדיקות דם על מנת לאתר תנאים אוטואימוניים בסיסיים, כגון אנמיה או סוכרת.
 

כיצד מטפלים במחלה?

ישנם טיפולים רבים וזמינים כדי לעזור לשחזר את צבע העור או לאחד אותו, אך התוצאות משתנות ובלתי צפויות. למרבה הצער, בקרב חולים רבים אין שיפור בנראות העור, גם לאחר מספר ניסיונות. כמו כן, לטיפולים מסוימים יש תופעות לוואי רציניות. לפיכך הרופא המטפל עשוי להציע תחילה לנסות לשפר את מראה העור שלך על ידי מריחת מוצרים לשיזוף או איפור.
 
במידה ומוחלט לנקוט באחד מהטיפולים האפשריים, יש לקחת בחשבון כי התהליך עשוי לקחת חודשים רבים לפני שיהיה אפשר לשפוט את יעילותו. ייתכן שיהיה צורך לנסות יותר מאשר גישה אחת או שילוב של גישות לפני שימצא הטיפול המתאים ביותר עבור החולה. יתרה מכך, גם אם הטיפול מצליח לזמן מה, התוצאות עשויות להיות זמניות וכתמים חדשים עשויים להופיע על העור.
 
להן מספר טיפולים אפשריים:
  • טיפול פוטותרפי: זהו הכיוון הטיפולי הראשון במקרים רבים. במסגרת טיפול זה נחשף העור לקרני אור UV, אשר השפעתן נוגדת את הפעילות הדלקתית בקרב חולי ויטיליגו. טיפול זה ניתן בדרך כלל פעמיים-שלוש בשבוע ובמקרים מסוים עד חמש פעמים בשבוע, והוא נמשך עד שנראית הפוגה במחלה. חשוב מאוד לשים לב כי טיפול פוטותרפיה מסוג UVB עלול לגרום להופעת נזקי שמש וכן לסיכון מוגבר להופעת סרטן העור. 
  • טיפול PUVA: שיטת טיפול זו משלבת טיפול בפוטותרפיה בשילוב עם כדורי פסוראלן. תרופה זו גורמת לרגישות לשמש שעתיים לאחר נטילתה דרך הפה. בשיטה זו קרני ה-UV חודרות עמוק יותר לתוך העור ופחות גורמות לכוויות. לשיטה זו יש לרוב תוצאות טובות יותר מאשר רק שימוש בתרופה או בטיפול פוטותרפי. ייתכן והחולה יצטרך לחזור על הטיפולים עד שלוש פעמים בשבוע במנות קרינה עולות, עד אשר תחזור הפיגמנטציה לעור.  
  • קרמים מקומיים: החלת קרם קורטיקוסטרואידים לאזור הפגוע בעור עשויה לסייע בהחזרת צבע, במיוחד אם מתחילים להשתמש בו בשלב מוקדם של המחלה. עם זאת, ייתכן שלא יראה שינוי בצבע העור למשך מספר חודשים. סוג קרם זה הוא יעיל וקל לשימוש, אך הוא עלול לגרום לתופעות לוואי, כגון דילול העור או הופעת קווים על העור.
 
למידע נוסף – צרו קשר בטל' 072-2159090 או דרך האתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.
     
חזרה לרשימה
מאמרים נוספים מאמרים נוספים
מה נחשב רעש חזק? כמה זמן ביום ניתן להיחשף לרעש חזק מבלי שיפגע בשמיעה? אם נגרם נזק לשמיעה – האם המצב הפיך? הכנסו ומצאו את כל התשובות לשאלות אלה ולשאלות נוספות
עצירות היא איננה מחלה, אך היא בהחלט לא נעימה והיא מקשה על הסובלים ממנה. היא מתאפיינת בקושי ביציאות וסובלים ממנה כ-20% מהאוכלוסייה. מה הגורמים לה? איך שינויים באורח החיים יכולים להועיל? ומתי כדאי לפנות לרופא? לפניכם המדריך לעצירות.
לפניכם 10 דרכים שיעזרו לכם להימנע ממיגרנה, או לתפקד בצורה מיטבית גם כשהיא כבר מתרחשת כולל מידע על עזרים להקלה על מיגרנה
וירוסים וחיידקים יכולים לגרום למחלות חום בכל גיל. אנשים מבוגרים יכולים בחלק מהמקרים להתגבר על מחלות אלה בעצמם, אולם כשמדובר בתינוקות רכים חשוב מאוד להקפיד על כך שחום גופם לא יעלה מעל 40-39 מעלות משום שחום גבוה כל כך, בעיקר אם הוא נמשך פרק זמן ארוך, עלול לסכן את חיי התינוק. על מנת למדוד את חום גופו, יש היום מגוון רחב של מדי חום, שלכל אחד מהם יש, כמובן, יתרונות וחסרונות

בטרם רכישת מוצר או תכשיר רפואי והתחלת השימוש בו, מומלץ להיוועץ במומחה שירותי בריאות מוסמך לגבי מטרות השימוש במוצר, אופן השימוש בו, תופעות הלוואי והאינטראקציה שלו עם תכשירים רפואיים אחרים. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש בתכשיר רפואי. המידע באתר העיקר הבריאות אינו משמש חוות דעת או הנחיה רפואית ואינו יכול לשמש תחליף להתייעצות עם רופא / פיזיותרפיסט / תזונאי / מרפא בעיסוק / רוקח ו/או מומחה מוסמך אחר.

כל אחד מספקי המוצרים באתר קובע את עלויות המשלוח בהתאם להחלטתו, ספק המוצרים רשאי לקיים מבצע באתר הכולל זיכוי וביטול דמי המשלוח. במידה וההזמנה כוללת מוצרים מספקים שונים ישלם המזמין דמי משלוח בגין כל הזמנה בנפרד בהתאם להחלטת הספקים השונים.
אין בשיחת הטלפון, לשם רכישת המוצר, משום ייעוץ מקצועי בתחום הנגישות. בכל מקרה של התלבטות לגבי מידת התאמת המוצר אנו ממליצים לקבל יעוץ מקצועי מיועץ נגישות מוסמך.

נבנה ע"י לוגייט טכנולוגיות