תחושת כאב ואי נוחות בחלק האחורי של הגוף היא בהחלט לא נעימה, וככל שתקדימו את הטיפול בה, כן ייטב. השאלה היא: מה גורם לאי-נוחות? המשיכו לקרוא כדי ללמוד על טחורים לעומת פיסורה, וכן איך ניתן להתמודד עם הגורם שמסב לכם את התחושה הלא נעימה הזו.
טחורים: כלי דם נפוחים
טחורים הם למעשה כלי דם נפוחים, כאשר כלי הדם הדלקתי הופך לגדול ולא נוח. טחורים יכולים להיות פנימיים או חיצוניים. אלו החיצוניים הם כלי דם הנמצאים מחוץ לפי הטבעת והם בדרך כלל נראים כמו מכה כהה על העור. הם יכולים לדמם, ולעתים קרובות הם גם כואבים. טחורים פנימיים הם כלי דם אשר נמצאים בתוך פי הטבעת, בקצה המעי הגס ובחלקו התחתון של הרקטום. נהוג לסווג את אלו הפנימיים לארבע דרגות:
- דרגה ראשונה: טחורים אלו בדרך כלל מופיעים ללא כאבים ועלולים לדמם, אך הם אינם בולטים מפי הטבעת.
- דרגה שנייה: טחורים אשר בולטים מפי הטבעת בעת יציאה, אך נסוגים פנימה בכוחות עצמם.
- דרגה שלישית: בדומה לרמה השנייה, גם טחורים אלו מגיחים מפי הטבעת בעת יציאה, אך הם אינם חוזרים מעצמם ויש לדחוף אותם חזרה פנימה.
- דרגה רביעית: טחורים אלו בולטים החוצה מפי הטבעת ולא ניתן להחזיר אותם פנימה לאחר הגחתם. הם מסבים לסובלים מהם כאב.
בין אם מדובר בטחורים פנימיים או חיצוניים, הם יכולים להתפרץ כאשר מופעל יותר מדי לחץ על האזור. זה קורה לעיתים קרובות כאשר הצואה קשה ולא נוחה ליציאה, או כאשר נעשה מאמץ רב מדי בהוצאתה.
בדומה לפיסורה, עליה נרחיב בהמשך, הסובלים מטחורים עשויים להבחין בדם בשירותים או בעת הניגוב. הן טחורים פנימיים והן טחורים חיצוניים יכולים להיות מגרדים, אך לרוב, אלו הטחורים החיצוניים שגורמים לכאב. בנוסף, במקרים של טחורים חיצוניים, ייתכן שהסובל מהם יוכל לראות או להרגיש את הגוש.
פיסורה: סדקים או קרעים קטנים
פעילות מעיים לא תקינה, כולל עצירות קשה ושלשול, יכולה לגרום לקרע ברירית מסביב לפי הטבעת. קרעים אלו נקראים פיסורה אנאלית (סדקים אנאליים). בנוסף לעצירות ולשלשול, גורמי סיכון אחרים לסדקים כוללים מחלת מעי דלקתית, עודף משקל או גיל מתקדם. הפיסורה מסבה כאב, והיא כואבת במיוחד בעת מתן צואה, וכן הכאב יכול להימשך שעות לאחר מכן. הסדקים יכולים גם לגרום לגירוד ואי נוחות. בנוסף, ייתכן שהסובל מפיסורה יבחין בדם בעת הניגוב או בתוך האסלה.
מה ההבדל בין טחורים לפיסורה?
התסמינים של פיסורה וטחורים יכולים להיות דומים. שניהם יכולים לגרום לכאב, גירוד ודימום. עם זאת, אם הבעיה גורמת לכאב אך לא מורגש גוש חיצוני, סביר להניח כי מדובר בפיסורה. לעומת זאת, אם הבחנתם בריר הדולף מפי הטבעת, ככל הנראה הבעיה היא טחורים.
הדרך הטובה ביותר ליישב את השאלה האם מדובר בפיסורה או טחורים היא לראות רופא, אשר יבצע בדיקה אנדוסקופית. הבדיקה כוללת הסתכלות על אזור פי הטבעת באמצעות כלי מיוחד. במידת הצורך, הרופא המטפל יפנה את המטופל לרופא מומחה לבדיקה פנימית. ההליך, הנקרא סיגמואידוסקופיה (לעיתים מכונה "רקטוסקופיה"), בוחן הן את פי הטבעת והן חלק מהמעי הגס בעזרת מכשיר מואר.
התסמינים האלו עשויים להיות גם עדות למצב חמור יותר, כגון זיהום, מורסה (אבצס) או סרטן. מומלץ כי לפני שתפנו לטיפול ביתי על סמך אבחנתכם, על הרופא המטפל לשלול את האפשרויות האחרות.
אפשרויות טיפול שמרניות
במקרים של טחורים או פיסורה, הרופא המטפל, ככל הנראה, ינסה תחילה אפשרויות של טיפול שמרני, הכולל תחילה טיפול ביתי. מפני ששני המצבים גורמים לאי נוחות דומה, טיפולים דומים יוכלו להקל על התסמינים.
- תזונה: בהרבה מקרים תזונה לא נכונה עשויה לגרום לבעיות טחורים ופיסורה. לכן, מומלץ כי הסובלים מפיסורה או טחורים יתאימו את התזונה שלהם ויעשירו אותה בסיבים תזונתיים. שינוי זה עשוי לשפר ואף לפתור לחלוטין את שני המצבים.
- שתייה מרובה: אנשים שאינם שותים מספיק מים במשך היום, יכולים לגרום להשפעות שליליות על בריאותם וכן גם מגדילים את הסיכוי לפיסורה או טחורים. לכן חשוב להקפיד על שתיית מים מרובה.
- אמבטיה חמה: אמבטיה יכולה להקל על אי נוחות אנאלית. יש למלא את האמבט במים חמים בגובה של כמה סנטימטרים, מספיק כדי לטבול את כל פלג הגוף התחתון, למשך עד 20 דקות. יש לחזור על פעילות זו מספר פעמים במשך היום.
- טיפול תרופתי: הרופא המטפל עשוי להמליץ על טיפול תרופתי כמו משחה, ספריי או קצף. תרופות אלו מתמקדות בהרפיית שרירי פי הטבעת ובכך להקל על היציאות. טיפול זה עשוי לעצור את החמרת הבעיה וכן לזרז את ההחלמה. חשוב ליטול תרופות המותאמות על ידי הרופא, כדי שיוכלו למנוע עצירות ולשפר את זרימת הדם באזור. ניתן להשתמש בשמן ברוש ארומתרפי, היעיל במקרים של טחורים בשל תכונת הכיווץ שלו, או בהמורייט המפחית את נפיחות הטחורים, גורם להיצרות כלי הדם באיזור ומקל משמעותית על הכאב.
- מושב אסלה לטיפול בטחורים: במקרים של טחורים, ניתן להיעזר במתקן ייחודי המאפשר טיפול בטחורים והקלה על כאבים באמצעות ישיבה על מושב האסלה. הם יעילים במקרים של טחורים פנימיים מפני שהם עוזרים להחזיר את הטחורים למצבם הטבעי בתוך הגוף, ומסייעים להקלה מיידית.
- קונוסים להרחבת פי הטבעת: לסובלים מפיסורה, טיפול בקונוסים מומלץ להרחבת השרירים הטבעתיים בפי הטבעת ללא ניתוח בשיטה מכנית. הטיפול בקונוסים יכול למנוע פיסורה ולעיתים את הצורך בניתוח עקב היצרות שרירי פי הטבעת.
טיפול כירורגי
אם טיפולים שמרניים אינם מספיקים, הרופא המטפל עשוי להמליץ על ניתוחים.
· ניתוח פיסורה: ניתוח פיסורה מתבצע בהרדמה כללית, אזורית או מקומית, והוא בדרך כלל מצריך אשפוז של יום אחד.בעת הניתוח נעשה חיתוך חלקי של שריר הסוגר הפנימי (השריר המכווץ). הניתוח אינו סוגר את הסדק אך מקצר את הזמן לריפוי הטבעי שלו, באמצעות הפחתת ההתכווציות המפריעות לריפוי.
· ניתוח טחורים: ניתוח לכריתת טחורים מתבצע בהרדמה כללית או אזורית, כאשר המטופל שוכב על בטנו. בניתוח נעשה חיתוך באזור פי הטבעת, ולאחר קשירת הטחור משני צידיו למניעת זיהום, יכרת הטחור מהמטופל.
לאחר ריפוי האזור, מומלץ להיזהר כדי לא לעבור שוב את אי הנוחות הכרוכה בטחורים או פיסורה. הפעולה המומלצת ביותר היא לשמור על תזונה המונעת עצירות, כגון ירקות ירוקים, דגנים עשירים בסיבים ושתיית שמונה כוסות מים בכל יום.
למידע נוסף ולרכישת
מוצרים להקלה על טחורים ופיסורה – צרו קשר בטל' 072-2159090 או דרךהאתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.