כאחד מבין עשרים אנשים סובל מתופעת ריינו, והיא מאופיינת לרוב בכפות ידיים קפואות ושינויי צבע באצבעות. מה הגורמים לה? מה ההבדלים בין תופעה ראשונית למשנית? והכי חשוב – איך ניתן לטפל בה?
טבעי שכפות ידיכם ירגישו קרות עם בוא החורף, אך לעתים מדובר בתופעה הנקראת תופעת ריינו, ובשמה הלועזי Raynaud’s Phenomenon. התופעה מאופיינת בתגובה מופרזת של כלי הדם למזג האוויר הקר, ובמקרים מסוימים היא מתפרצת גם על רקע נפשי.
תופעת ריינו היא תופעה נפוצה, כאשר היא מופיעה בקרב כ-3%-5% מהאוכלוסיה, והיא שכיחה יותר בקרב בני משפחה הלוקים בתופעה. לפעמים היא מתפרצת בפני עצמה, ולפעמים היא מופיעה על רקע שניוני של מחלה אחרת. כאשר התופעה מופיעה כמשנית, הסיבוכים עשויים להיות קשים יותר.
מהי תופעת ריינו?
כאשר אנו נחשפים לקור חיצוני, הגוף מנסה להילחם באובדן חום הגוף. הוא עושה זאת על ידי האטת זרימת הדם לאיברים שאינם חיוניים לתפקוד הגוף כמו העור, פעולה שמובילה להתכווצות של כלי הדם.
אז מה קורה בתופעת ריינו? כלי הדם שמספקים דם לעור באיברים הקיצוניים של הגוף, כמו כפות הידיים והרגליים ולעתים אף האוזניים והאף, מתכווצים בצורה מוגזמת. התכווצות זו מובילה להפחתה משמעותית של זרימת הדם לאיברים אלו ובמקרים מסוימים אף נעצרת זרימת הדם אליהם. בשל אי הגעת הדם לאיברים אלו הם נהיים קרים וצבעם משתנה.
ומדוע היא נקראת כך? התופעה זכתה לשמה בעקבות מוריס ריינו, הסטודנט הצרפתי לרפואה שגילה אותה בשנת 1862.
חשוב לשים לב להבדלים שבין תופעת ריינו ראשונית לבין זו המשנית.
כאשר תופעת ריינו מופיעה ללא קשר למחלה אחרת, היא נחשבת לתופעה ראשונית. היא מופיעה כאשר האדם הלוקה בה נחשף לקור, בין אם במזג אוויר קר בעונות הסתיו והחורף, ובין אם קור בחדר ממוזג.
במקרים מסוימים של לחץ נפשי, גוף האדם נכנס למצב הישרדותי (Fight or Flight), המוביל לתוצאה דומה: הפחתה של זרימת הדם לאיברים הקיצוניים בגוף, כתוצאה לוויסות הדם לאיברים החיוניים להישרדות.
נמצא כי תופעת ריינו ראשונית שכיחה יותר בקרב נשים מאשר גברים, והיא מופיעה בעיקר בקרב צעירים בגילאי 15 עד 30.
כאשר תופעת ריינו מופיעה כתסמין קליני או תסמין מקדים למחלה אחרת, היא נחשבת לתופעה משנית. תופעת ריינו עלולה להוות תסמין למספר מחלות שונות, לרבות מחלות של רקמת החיבור, מחלות כלי דם היקפיים, מחלות המטולוגיות, מחלות תעסוקתיות, כוויות קור או תופעת לוואי של תרופות מסוימות או חומרים טוקסיים.
פעמים רבות התברר בדיעבד, כי מטופלים שאובחנו כלוקים בתופעת ריינו ראשונית למעשה לוקים בתופעת ריינו משנית. כאשר מטופלים מרגישים את התופעה ביותר מכף גפה אחת, יכול הדבר להעיד עד מחלה אוטואימונית, גם אם עדיין לא התפרצה.
נמצא כי תופעת ריינו משנית פורצת בגילאים מאוחרים יותר מאשר התופעה הראשונית, בעיקר בקרב הגילאים 35-40.
מהם התסמינים לתופעת ריינו?
התסמין העיקרי של תופעת ריינו הינו שינוי צבע בעור. בדרך כלל, התופעה מתחילה בשינוי צבע של אחת האצבעות באחת מכפות הידיים והיא ממשיכה בהתפשטות לאצבעות אחרות באותה היד או ביד השנייה, וכן לעתים גם בבהונות הרגליים. האצבע משנה את צבעה בשלב הראשון ללבן ולאחר מכן, בשלב השני, צבעה משתנה לכחול. שני שלבים אלו חולפים תוך זמן קצר, בדרך כלל לאחר רבע שעה. בשלב השלישי והאחרון האיבר שנפגע מתחיל להתחמם ולקבל זרימת דם מואצת. הזרימה מובילה לאדמומיות, דקירות, עקצוץ או כאב, באיזור הפגוע ואף באיברים קיצוניים נוספים בגוף.
כיצד מאבחנים את תופעת ריינו?
האבחון מתמקד בתסמינים הקליניים, בעיקר שינויים בצבע העור בקצוות הגוף, כתגובה לקור או לחץ נפשי. כאשר מופיעים תסמיני התופעה, הרופא המטפל יפנה לרוב את המטופל לאבחון של מומחה ריאומטולוגיה, כדי לבחון את האפשרות שמדובר בתסמין למחלה אחרת, כמו למשל דלקת מפרקים. ניתן לבדוק באמצעות מיקרוסקופ את כלי הדם הקטנים של מיטת הציפורן, כדי לבחון האם תופעת הריינו שהתפרצה הינה ראשונית או משנית.
כיצד מטפלים בתופעת ריינו?
לרוב, תופעת ריינו חולפת מעצמה ללא התערבות רפואית, אך ישנם טיפולים שנועדו להקל על התסמינים הנלווים לה, והם מחולקים לטיפולים לא תרופתיים, טיפולים תרופתיים או טיפולים ניתוחיים.
ישנן מספר פעולות פשוטות שיוכלו להקל על התסמינים, בעיקר במקרים של תופעת ריינו ראשונית. מומלץ כי אנשים הסובלים מתופעת ריינו יקפידו על חימום הגוף כאשר הם נחשפים לקור, בין אם במזג אוויר חורפי ובין אם כאשר הם נמצאים בחדר ממוזג, זאת על ידי ביגוד חם הכולל גם כובע, צעיף וכפפות. במיוחד יש להימנע מחשיפה פתאומית לקור, כמו מעבר מסביבה חמה לחדר ממוזג. ניתן לחמם את האזור הפגוע גם באמצעות רצועת
קרחמים. זו רצועה לטיפול טרמי המתלבשת על פרק כף היד, ונועדה לטיפול בכאבים. היא עשויה חרוזי ג'ל, שומרת על חום לאורך זמן, וניתנת לשימוש רב פעמי.
פעילות גופנית מגבירה את לחץ הדם ולפיכך מסייעת בזרימת דם חם גם לאיברים הנמצאים בקצוות הגוף.
מעשנים עלולים להחריף את התופעה מכיוון שהניקוטין הנמצא בסיגריות גורם לירידה בטמפרטורת העור. לכן מומלץ כי אנשים הסובלים מתופעת ריינו ימנעו בעישון בימים קרים. מומלץ גם להימנע ממשקאות המכילים קפאין.
כמו כן, מומלץ להימנע מתרופות המכילות אפדרין או חומרים אחרים הממריצים את מערכת העצבים הסימפתטית, כמו תרופות המקלות על גודש באף.
במקרים בהם התופעה מתפרצת על רקע לחץ נפשי, מומלץ לנקוט בגישות שונות להרגעה, כמו ביופידבק או מדיטציה.
הטיפולים התרופתיים נחוצים יותר לסובלים מתופעת ריינו משנית, והם אינם מחליפים את הטיפולים הלא תרופתיים. התרופות האפשריות: תרופות החוסמות תעלת סידן, תרופות המרחיבות כלי דם באופן ישיר, תרופות המרחיבות כלי דם באופן עקיף, עשבי מרפא ותרופות המכילות פרוסטגלנדינים.
במקרים בהם הטיפול התרופתי אינו מקל על התסמינים או גורם לתופעות לוואי, או במקרים בהם התועה מחמירה ומובילה לכיבים, ניתן לפנות לטיפול ניתוחי, הנחוץ בעיקר לסובלים מתופעת ריינו משנית. עם זאת, הניתוחים נחשבים היום לנדירים. הניתוח המקובל לטיפול במקרים הקשים הינו ניתוח סימפטקטומיה לניתוק העצבים הפוגעים בכלי הדם ההיקפיים, אך הוא כמעט ואינו מבוצע מכיוון שהוכח שיעילותו זמנית והוא עלול להיות כרוך במספר סיבוכים.
למידע נוסף ולרכישת קרחמים – צרו קשר בטל' 072-2159090 או דרך האתר, ואנחנו נשמח לעזור ולעמוד לשירותכם.