10 טיפים להתמודדות עם פצעי לחץ
פצעי לחץ, אותם פצעים הנגרמים כתוצאה משכיבה או מישיבה ממושכות, עלולים לפגוע בצורה משמעותית באורח החיים, בעיקר אם הם לא מטופלים או אם הם לא מטופלים נכון. פצעים שמוזנחים לאורך זמן עלולים לכאוב מאוד, לגרום לנמק מאוד עמוק ולהזדהם בצורה חמורה שיכולה, חלילה, גם לגרום למוות. במאמר זה תמצאו 10 טיפים שיסייעו לכם להתמודד עם היווצרות פצעי לחץ ולשפר בצורה משמעותית את איכות חייכם או את איכות חייהם של היקרים לכם. רק בריאות!
עוד קצת על פצעי לחץ
האוכלוסיות הנמצאות בקבוצת סיכון להתפתחות פצעים מסוג זה הינן בדרך כלל אוכלוסיות שמערכת החיסון שלהן חלשה, ובעיקר קשישים, חולים סיעודיים ואנשים בעלי פגיעה במערכת העצבים, השוכבים במיטה או יושבים בכיסאות גלגלים במשך פרקי זמן ארוכים. למרות זאת, כל אדם עלול לפתח פצעי לחץ במצבים של הימצאות באותה תנוחה לאורך זמן.
איך מתמודדים עם פצעי לחץ?
ישנם היום הרבה מאוד עזרים ואביזרים ששימוש בהם יכול להפחית בצורה משמעותית את הסיכון לפתח פצעי לחץ:
- מזרנים למניעת פצעי לחץ – חלק גדול של הפצעים נגרמים כתוצאה משכיבה ממושכת באותה תנוחה. על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות הפצעים מומלץ לרכוש מזרנים ייעודיים בעלי מקדם פיזור לחץ גבוה, כגון מזרני ויסקו ג'ל, מזרני אוויר או מזרני לטקס.
- כריות ישיבה מיוחדות – כאשר מדובר באדם אשר צריך לשבת לאורך זמן על כיסא גלגלים, חשוב לרכוש עבורו כרית מיוחדת למניעת פצעי לחץ. מושבים אלה, ובהם כריות ביצים, מושבי סיליקון או מושבי ספוג, מחלקים בצורה שווה את עומס המשקל ותורמים לזרימת דם טובה וכך מונעים את התפתחות הפצעים.
- כריות להגבהת העקבים – חשוב להשתמש בכריות להגבהת העקבים מכיסא הגלגלים או מהמיטה, על מנת למנוע התפתחות פצעי לחץ באזור השוק.
- שינוי תנוחה – מכיוון שפצעי לחץ נגרמים כתוצאה משהייה ממושכת באותה תנוחה, חשוב מאוד לדאוג לשינוי תנוחה כל זמן קצר. חשוב לזכור, כי פצעי לחץ עלולים להיגרם בתוך פרק זמן של שעתיים, ולכן כדאי מאוד להקפיד על שינוי תנוחה לפחות אחת לשעתיים.
- שכיבה בהטיה – חשוב לשכב או למקם את החולה בשכיבה שלא ישירות על תל הירך, מקום המועד להתפתחות פצעי לחץ, אלא בשכיבה בהטיה צידית של כ-30 מעלות.
- טיפול במחלות כרוניות – ישנן מחלות מסוימות העלולות לגרום להופעת פצעי לחץ, ביניהן אי ספיקת לב שאחת מתופעות הלוואי שלה היא היווצרות בצקות בגב התחתון וברגליים או תת פעילות של בלוטת התריס שגם היא יכולה לגרום לבצקות בגוף. גם מחלות כמו אנמיה או חסימה של כלי הדם העורקיים עלולים לגרום להיווצרות הפצעים, וזאת בגלל זרימת דם לקויה לאזורים הפריפריאליים. לכן, על מנת לשפר את המצב הגופני בכלל ולמנוע הופעת פצעי לחץ או לשפר את מצבם של פצעים קיימים, חשוב לדאוג לטיפול הולם במחלה הכרונית.
- שינוי התזונה – כשסובלים מפצעי לחץ מומלץ מאוד להעשיר את התזונה בפרוטאין (חלבון), המסייע לגוף ליצירת עור חדש וכך תורם לסגירת הפצעים ולריפויים. בנוסף מומלץ להעשיר את התזונה בוויטמינים ובעיקר בוויטמין C, המסייע בחיזוק מערכת החיסון וכך תורם להתמודדות עם הפצעים.
- טיפול בזיהומים – אצל אדם הסובל מזיהומים שונים בגוף, כגון דלקת בדרכי השתן ואחרים, עלולים להחמיר את מצבו של פצע קיים. כמו כן, פצע שמזדהם בעצמו עלול גם לגרום לכך שהזיהום יחדור לעצמות, מה שיחמיר, מן הסתם, את מצבו של החולה. במצבים מסוג זה חשוב לקבל טיפול נכון ומהיר, שמטרתו לשפר את מצבו ואת הרגשתו של החולה.
- חבישה נכונה – חשוב מאוד לחבוש פצעי לחץ באמצעות תחבושת ייעודית, המכילה חומר חיטוי מתאים ומאפשר תהליך החלמה נכון. היום ניתן להשיג תחבושות על בסיס הידרופולימר הסופח את ההפרשות מהפצע ויוצר סביבה נכונה להחלמה, או תחבושות המכילות קצף חיטוי מיוחד, אשר גם מנקה את הפצע וגם מפריד בין הרקמות החולות לבריאות ומקצרות את זמן ההחלמה.
- שמירה על ניקיון והיגיינה – במקרים של פצעים קיימים, חשוב מאוד לשמור על ניקיונם על מנת להפחית את הסיכון לזיהום, שהוא אחת מתופעות הלוואי הקשות והלא רצויות של פצעי לחץ. יש לנקות את הפצע, לחבוש אותו היטב ולבדוק אותו כל יום, כדי לוודא שהמצב לא מחמיר.
מניעה, מניעה, מניעה
אין ספק, שהדרך הטובה ביותר להתמודדות עם פצעי לחץ היא למנוע אותם. אם ידוע לכם שאתם או יקירכם צפויים לשבת או לשכב באותה תנוחה לאורך זמן, חשוב לעשות הכול כדי למנוע את התפתחותם של הפצעים. מומלץ מאוד לרכוש מראש את כל הציוד אשר יכול לסייע למניעת התפתחותם של הפצעים, כמו מזרון, מושב, תחבושות ותוספי תזונה מתאימים, ולדאוג ככל שרק אפשר לשינוי תדיר של התנוחה. אם בכל זאת נוצרו פצעי לחץ, טפלו בהם בדרכים האמורות לעיל, וכך תשפרו משמעותית את הסיכוי לכך שהמצב ישתפר. רק בריאות!