נגישות בחדרי רחצה
לרבים מאיתנו, כאשר מדברים על נגישות, עולה התמונה של מבנה, המותאם לשימוש לבני אדם, הסובלים ממוגבלויות תנועה שונות. לרובנו, זה מתקשר ישירות עם השימוש בכיסאות גלגלים, אבל אם נסתכל בצורה רחבה יותר על עניין הנגישות, נגיע למסקנה מפתיעה. כולנו צריכים נגישות. כולנו נעים באופנים שונים, משתמשים באותם הדברים בצורות שונות, ולכל אחד מאיתנו צרכים המיוחדים לו.
אחד המקומות החשובים בבית הוא המקלחת. הצורך לעשות פעולות רבות בחלל קטן וקומפקטי בד"כ, מביא לידי ביטוי את הפונקציונליות שבהנגשת החלל. נבחן את חדר הרחצה על ידי המישורים המרכיבים אותו: מישור הרצפה, מישורי הקירות ומישור הכלים הסניטרים.
חלל המקלחת בהגדרתו האדריכלית הוא חלל רטוב, ולכן כשאנחנו מדברים על הרצפה, כמובן שיש חשיבות למניעת ההחלקה.
מה יש לקחת בחשבון בעת תכנון חדר אמבטיה נגיש?
בתכנון חדר אמבטיה יש לקחת בחשבון ריצוף בעל מקדם החלקה גבוה. ברוב המקרים אלו הם אריחים, אשר לאחר טיפול "אנטי סליפ" העלו את מקדם החיכוך שלהם ואף חיזקו בכל את האריח. אחד הדברים הנוספים, שיש לחשוב עליהם בתכנון חדר רחצה נגיש, הוא היכולת לנוע ממקום למקום ללא מכשולים בדרך. לכן בדרך כלל נמצא את אגנית המקלחון או האמבטיה בצמוד לקיר.
כאשר מדובר על קירות חדר הרחצה, מדובר בעיקר על הגישה אל תוך ומחוץ למקלחת.
חשוב ביותר לתכנן שטח תמרון נוח בפתח המקלחת, שיאפשר לאדם על
כסא גלגלים או הנעזר בהליכון יכולת להכנס ולצאת בקלות. שטח התמרון האולטימטיבי נמדד בקוטר של 150 ס"מ מול דלת המקלחת. קוטר זה מאפשר כניסה בתנועה אחורית אל התא. רצוי שהמקלחת תהיה מספיק רחבה על מנת לאפשר לאדם עם כיסא גלגלים ומלווה להיכנס לתוכה. עבור אנשים עם מוגבלות בהליכה או קושי בעמידה, נדרש שטח, המאפשר להכניס
כסא רחצה למבוגרים ולנכים עם ידיות או
כסא מקלחת מתקפל.
כאשר משתמשים בכיסא מתקפל, יש לבחון כמה גורמים יחד עם האדריכל: מיקום הכיסא ביחס לברז, מיקום גובה נכון, גודל מושב וכו'. נושא נוסף חשוב הינו נושא מאחזי היד - נדרש תכנון אדריכלי נכון על מנת להתאים את המיקומים של מאחזי היד בשטח המקלחת, כדי שישמשו נכונה את בעל המוגבלות ויאפשרו מקלחת נוחה. טיפ קטן לסיום - מוטב לסגור את פתח המקלחת על ידי וילון בלבד, ללא שום דלת הזזה וללא פרופיל תחתון.
חלק נוסף וחשוב הם כלי הסניטריה. חדר הרחצה מורכב מאסלה (לעיתים), מקלחון (לא נתייחס כרגע לאפשרות של אמבטיה), כיור וברזים. בבחירת האסלה, חשוב לבחור באסלה רחבה ולדאוג שהגישה אליה תהיה קלה עם
כסא שירותים ורחצה וכמובן גם עם כסא גלגלים. בבחירת הברז יש לבחור ידית הקלה לתפעול, כגון ידית מנוף, במידה שידועה רגישות לשימוש ידני. תכנון מיקום נק' המים חשוב בהחלט וישפיע על מידת נוחות השימוש. כמו כן, יש לוודא מיקום של ברז יד נייד הנקרא מקלח יד בעל אורך של 150 ס"מ לפחות.
תכנון נכון ימנע בעיות בעתיד, ויאפשר שימוש יעיל ונוח לכל משתמש.
**** נכתב ע"י שרית גיטליס - נגישות, אדריכלות ופרוייקטים.