האם יש לכם במזרון את אי-קולי - חיידק שקט ואלים
חיידק אי-קולי (Escherichia coli) הוא חיידק המצוי במזונות שונים כגון ירקות ובשר, כך שהוא יכול להימצא גם במעיים ובקיבה ובעיקר –בהפרשותיה. מדובר בחיידק שמצד אחד עשוי להועיל, שכן הוא מסייע בפירוק מזון ובעיכולו ומצד שני עלול להזיק, שכן הוא עלול לגרום לזיהומים במערכת העיכול, לגרום לדלקת כתוצאה מחדירה למחזור הדם ועוד.
ידועים כיום מאות סוגים של חיידק אי –קולי, אשר רבים מהם דרושים ומועילים לנו בזכות התפקיד החשוב שהם ממלאים במערכת העיכול, אולם חלק מהם מפרישים רעלים חריפים העלולים לגרום לדם בצואה, לזיהום הדם ובמצבים חריפים וחריגים אף לקריסה בתפקוד הכליות. גם הסוגים הפחות רעילים בקבוצת החיידקים הרעילים עלולים לגרום לזיהומים שונים, שהנפוץ ביותר ביניהם הינו זיהום בדרכי השתן.
איך נדבקים?
אי-קולי מצוי בצואה של חיות ושל בני אדם, ועלול להימצא גם במים ובמזון. ההדבקה יכולה להתרחש במגע עם מזון ומים מזוהמים, במגע של אדם לאדם (כאשר המדביק אינו מקפיד על רחיצת ידיים לאחר שימוש בשירותים) ובמגע עם צואה נגועה של בעלי חיים.
הפתרון – היגיינה וניקיון
לא בכל מקום יש לנו אפשרות להקפיד ולשלוט על רמת הניקיון וההיגיינה, ולכן אנחנו עלולים להיחשף לפגיעתם של חיידקי אי-קולי. אבל, יש מקום שבו אנחנו כן יכולים לשלוט על רמת ההיגיינה, והוא הבית הפרטי שלנו. בבית יש לנו אפשרות להקפיד על היגיינה מרבית, הכוללת את ניקיון המצעים, המזרנים והריפודים השונים, אשר החיידק עלול להגיע אליהם ולהוות מפגע תברואתי וסיכון בריאותי.
קבוצות סיכון
קבוצות הסיכון להידבקות בחיידק האי-קולי הן ילדים, נשים הרות וקשישים, לכן יש הכרח להקפיד הקפדה יתרה על הניקיון וההיגיינה בסביבת חייהם היומיומית – הבית. בנוסף, יש כמובן לנקוט משנה זהירות כאשר הם נמצאים במוסדות שונים כגון בתי אבות, מסעדות, מחלקות אשפוז שונות בבתי חולים ועוד.
סימפטומים
זעיר, דק וסמוי מן העין ,פגיעתו של חיידק אי-קולי לא תמיד מובחנת ולא תמיד מאובחנת על פי הסימפטומים שלה. זאת משום שהסימפטומים הם, בדרך כלל, כאבי בטן עם עוויתות, הקאות ושלשולים, שיכולות להעיד גם על הרבה מאוד מחלות אחרות. מכיוון שכך, הרבה פעמים אנשים שהחיידק מצוי בגופם אינם מודעים לדבר כלל, משום שהתופעות חולפות בדרך כלל לאחר מספר ימים והם יכולים לחזור לשגרת יומם. למרות זאת, החיידק עלול לגרום גם לתופעות חמורות יותר, כגון שלשול דמי או בעיות בכליות, או אם הוא סובל מסימפטומים של "סימנים כחולים" בגוף, חיוורון, חולשה, חום והשתנה של כמויות קטנות בכל פעם.
הטיפול
כאשר החיידק חודר אל מערכת השתן הוא גורם לדלקת שהסימפטומים שלה הם בדרך כלל השתנה מרובה, צריבה במתן שתן, צמרמורות, חום ובמקרים חמורים יותר גם כאבים בכליות. הטיפול בחיידק הוא בדרך כלל אנטיביוטי. התרופה הייעודית לטיפול בו הינה סטרפטומיצין, והיא בדרך כלל מביאה להחלמה מהירה.
אין חצאי נחמות
העובדה כי חיידקי אי-קולי עשויים להועיל לאורגניזם ולא רק להזיק לו ודאי אינה מנחמת את מי שלוקים בתסמונות שונות לאחר שנחשפו אליו. אין אף לא חצי נחמה בעובדה כי חיידק אי-קולי הוא החיידק הנחקר ביותר על די החוקרים וכי המחקרים השונים על אודותיו שימשו בסיס להתפתחות הביולוגיה המולקולארית המודרנית.
מה שחשוב לדעת הוא, שאפשר וצריך להימנע מחשיפה אליו ומפגיעתו בנו בדרכים הבאות:
- אסור לאכול בשר ממקור לא ידוע, קל וחומר לאחר ששהה זמן ממושך מחוץ לתא ההקפאה.
- אסור לשתות חלב שלא עבר פסטור.
- אסור לשהות בתוך מים מזוהמים – קל וחומר לשתות מהם.
- יש להקפיד על החלפה תכופה של המצעים, על אוורור תקופתי של המזרן ועל שאיבת אבק ממנו פעם בחודשים אחדים באמצעות שואב אבק עוצמתי, מומלץ כזה המסוגל לשאוב, בין היתר, גם את
קרדית האבק.
טיפים להגנה על המזרון מפני לחות
- יש לשטוף היטב את הידיים לאחר שימוש בשירותים, ודאי כאשר אתם שוהים מחוץ לביתכם.
- מאחר שכמו חיידקים רבים אחרים גם חיידקי אי-קולי 'אוהבים' סביבה בסיסית – חשוב ומומלץ לשתות מיץ חמוציות המשנה את רמת החומציות (PH) בשתן ויוצר בו תנאים העשויים לסייע בהכחדתם.
עוד קצת על אי-קולי
אי-קולי הוא חיידק העשוי להתרבות הן בתנאים אירוביים והן בתנאים אנאירוביים. ידוע, כי החיידק מסוגל לשרוד בתנאי קור קיצוניים ואף בהקפאה עמוקה. מנגד ידוע גם, כי אי-קולי הוא חיידק רגיש לחום וחשיפתו לטמפרטורה של 63 מעלות צלזיוס ומעלה עשויה להשמידו בתוך דקות אחדות.
גם על המובן מאליו – חשוב לחזור שוב ושוב
הניקיון וההיגיינה הם בסיס לאורח חיים בריא. לכאורה, שטיפת ידיים לפני אכילה ובסיומה, כמו גם שטיפת פירות וירקות לפני אכילתם, הן מובנות מאליהן, אבל רבים, בעיקר ילדים, נוטים לפסוח עליהן ולהימנע מהן בשל היסח דעת, חוסר שיקול דעת, פיזור דעת או – רשלנות וזלזול. מודעות להיתכנות חשיפה לחיידקי אי-קולי ולנזק שעלול להיגרם לנדבקים מהם מחייב אותנו, המבוגרים, להקפיד במו ידינו, על ניקיון והיגיינה מרביים בכל מה ועם כל מי שאנחנו באים עמו במגע ולהדגיש שוב ושוב באוזני ילדינו (גם אם ניחשב ל"חופרים") את חשיבות השמירה עליהם, כי בגופנו ובדמנו הדבר.
למידע נוסף על
הזיהומים שיכולים להיות במזרנים
העיקר הבריאות!