סובלים מדום נשימה או תחושת מחנק בשינה? מכירים אדם אחר הסובל מהתסמונת? במאמר זה תמצאו את הפתרון הטוב ביותר שקיים היום לבעיה, ואשר יאפשר לכם או לאנשים היקרים לכם לישון באמת טוב בלילה: סיפאפ – המכשיר שמחזיר לכם את איכות השינה.
מכשירי סיפאפ יעילים מאוד עבור המשתמשים בהם, כך, לפחות, על פי עדויותיהם האישיות. אבל על מנת להסביר את הביקוש הגדול שיש להם, חשוב להביא גם את הצד של בן או של בת הזוג הישנים לצד המשתמשים. בני הזוג, שעד השימוש במכשירי הסיפאפ לא ממש הצליחו לישון, או לפחות לא ליד בני זוגם, מדווחים על שיפור משמעותי באיכות השינה שלכם מאז התחלת הטיפול. מסתבר, שמכשיר ה-Cpap בהחלט עוזר למשתמשים בו לנשום בצורה תקינה ולא להגיע למצבים של דום נשימה, כך שהוא מפחית מאוד את עוצמת הנחירות ולפעמים אפילו מצליח "למגר" אותן לחלוטין. כתוצאה מכך, בני הזוג של משתמשי מכשיר הסיפאפ יכולים לישון לצד בן/ת זוגם, וכך לא רק איכות שנתם משתפרת, אלא גם הזוגיות מתחזקת. לאור כל זאת, אין בכלל ספק, שאם אתם סובלים מתסמונת דום הנשימה בשינה חשוב מאוד לנסות את השימוש במכשיר סיפאפ. יכול מאוד להיות ששיפור משמעותי באיכות החיים מתדפק עוד רגע על הדלת.
דום נשימה בשינה, כשמו כן הוא – הפסקת נשימה המתרחשת בזמן השינה בגלל צניחה של בסיס הלשון ושל קירות החיך והלוע אחורנית, אל עבר מערכת הנשימה. צניחה זו גורמת לחסימה של נתיב האוויר אל הריאות, ולכך שהאדם לא נושם במשך כמה עשרות שניות, עד שהגוף מצליח להתגבר על החסימה ולחזור לנשום כמו שצריך. במהלך פרק זמן זה, רמת ריווי החמצן צונחת, מופעל לחץ רב על הלב והריאות, הדופק עולה ואיתו לחץ הדם, והאדם, כמובן, מתעורר בבהלה בגלל תחושת חנק עזה.
לא כל אדם שסובל מעייפות מתמשכת במהלך היום סובל מדום נשימה בשינה – ישנן סיבות נוספות שיכולות לגרום לכך. הדרך הטובה ביותר לאבחן את הגורמים היא לגשת לבדיקה במעבדת שינה מוכרת. הבדיקה במעבדה מצריכה הישארות שם למשך לילה אחד, במהלכו מחברים אלקטרודות לגופו של האדם ומקבלים את כל המידע הדרוש לאבחון מצבו. על פי תוצאות הבדיקה, אפשר לדעת בוודאות אם הנבדק סובל מהתסמונת ואם כן – מהי דרגת החומרה שלה אצלו ואם היא מחייבת טיפול בעזרת מכשיר Cpap או טיפול אחר. מעבדת שינה ביתית מספקת אף היא תשובה לגבי חסימה נשימתית במהלך השינה.
עד היום הדרכים להתמודדות עם דום נשימה בשינה היו:
– סד מיוחד שאמור למנוע את חסימת נתיב האוויר.
ניתוחי לוע או שקדים – ניתוחים שמטרתם להרחיב את דרכי הנשימה וכך למנוע את חסימתו המוחלטת של נתיב האוויר.
הרזיה – אין ספק כי עודף משקל הוא גורם משמעותי להתפתחותה של התסמונת ושהרזיה בהחלט יכולה לשפר את המצב, אולם מכיוון שמדובר פעמים רבות בתהליך ארוך, הרי שחשוב למצוא פתרון ביניים עד להשגת המטרה הרצויה, וגם אז אי אפשר להיות בטוחים שזה יפתור לגמרי את הבעיה.
כל הפתרונות הללו עובדים רק בחלק מהמקרים, ולא מספקים פתרון משמעותי אמיתי. לעומת זאת, בשנים האחרונות פותח מכשיר מיוחד שמסייע היום להרבה אנשים לישון הרבה יותר טוב. קוראים לו סיפאפ – CPAP, והמשמעות היא Continuous positive airway pressure - לחץ נתיב אוויר חיובי מתמשך.
מכשיר סיפאפ פותח על מנת לאפשר לכל מי שסובל מתסמונת דום נשימה בשינה לשדרג את איכות השינה שלו ולהתגבר על הבעיה. אמנם, מכשיר ה-Cלא פותר את הבעיה לגמרי, אבל הוא מבטיח אחוזי הצלחה מאוד גבוהים בהשארת נתיב האוויר פתוח. התוצאה – האדם הסובל מהתסמונת לא מגיע למצבים של חסימת נתיבי האוויר והוא יכול לישון שנת לילה רציפה ואיכותית, ללא נחירות רמות המאפיינות מצבים שכאלה וללא עשרות יקיצות שמפחיתות מאוד את איכות השינה.
מכשיר הסיפאפ מזרים לחץ אוויר רציף אל תוך מערכת הנשימה של המטופל דרך האף ו/או הפה. האוויר שחודר למערכת הנשימה מונע את צניחת בסיס הלשון, הלוע והחיך ומשאיר את נתיב האוויר פתוח כל הזמן. בדרך זו מונע ה-Cpap את התרחשות התופעה של דום נשימה וכן את התופעות הנלוות אליה שיכולות להיות חרדה מללכת לישון, עייפות יתר מתמשכת, בלבול וחוסר ריכוז ועוד.
ישנם מספר מכשירי Cpap הנבדלים ביניהם בפונקציות השונות ובלחצי האוויר. מומלץ לקבל ייעוץ מקצועי על מנת לבחור את המכשיר המתאים ביותר וכך ליהנות משיפור משמעותי לא רק של השינה, אלא של איכות החיים כולה.
מחירו של מכשיר סיפאפ נע בדרך כלל בין 2,000 ₪ ל-7,000 ₪. מחיר מסיכת סיפאפ נע בין 550 ש"ח ל-1100 ש"ח.
מחיר מכשירי סיפאפ משתנה בהתאם לסוג המכשיר (לחץ קבוע / אוטומטי), לפונקציות אותן הוא מספק (שמירת נתונים וסטטיסטיקות, יכולת זיהוי סוג דום נשימה וכד'), גודל ומשקל, חיבורי חשמל לבית ולרכב, רעש ועוד.
לחברי קופות החולים הסדרים שונים מול קופות החולים. לשם קבלת החזר נדרש אישור בדיקה במעבדת שינה והמלצה מרופא על הצורך במכשיר.
נחירות הן סימפטומים לנשימה לקויה בזמן השינה. הן יכולות להתרחש בגלל דרכי נשימה צרות במיוחד או בגלל חסימה של דרכי הנשימה על ידי הלשון והחך (צניחת חך ולשון תוך כדי השינה), והן משפיעות מאוד לרעה על איכות השינה של הנוחר וגם של סביבתו. הטיפול בנחירות יכול להיות באחת מהדרכים הבאות: שימוש בסד ייעודי לחך – אשר אמור למנוע את צניחת החך והלשון; ביצוע ניתוח להרחבת דרכי הנשימה; שימוש במכשיר סיפאפ אשר מזרים כל הזמן אוויר בלחץ גבוה אל דרכי הנשימה ומונע את צניחת האיברים ואת חסימתן.
אם בן או בת הזוג שלכם מפיקים נחירות בלילה, ולא כאלה שאפשר לסבול, אלא אלה החזקות במיוחד, יכול מאוד להיות שהם סובלים מתסמונת דום נשימה בשינה. על מנת לטפל במצב זה, חשוב קודם כל לבדוק מהו הגורם האמיתי למצב הזה של נחירות בלילה. זאת משום שיש גורמים נוספים שיכולים לגרום לכך, וחשוב לשלול אותם לפני שקובעים שמדובר בתסמונת. אם, בסופו של דבר מתברר שזוהי אכן התסמונת המפורסמת, מומלץ מאוד לרכוש מכשיר סיפאפ (Cpap) מתקדם, אשר מזרים אוויר בלחץ גבוה אל פנים הפה (בכיוון מעברי האוויר), מונע את צניחת האיברים הפנימיים וכך מפחית את ההיארעות של נחירות בלילה ומשפר בצורה משמעותית את איכות השינה.